Suroviny

Ovocná část:

cca 600 g švestek
30 g třtinového cukru
1 ČL vanilkového extraktu nebo
vanilkový cukr (pak ubrat cukru)
1/2 PL kukuřičného škrobu
2-3 PL cherry, cointreau, limoncino apod.
3-4PL ovocné kyselé šťávy
(pomeranč, citrón)

 

Drobenka:
100 g bezlepkové mouky NOMIX
70 g ořechů nebo mandlí
30 g celozrnné pohankové mouky
70-80 g třtinového cukru
60-70 g másla
1 ČL skořice
špetka soli

 

Postup

Začne-li sezóna švestek, můžete potěšit své blízké bramborovými švestkovými knedlíky nebo švestkovým kynutým koláčem. Na oba pokrmy najdete na našich stránkách recept. Nebo můžete překvapit ovocným moučníkem ne tak obvyklým. Ale jakmile ho jednou připravíte, myslím, že ho budou chtít alespoň jednou v roce. 


Švestky omyjeme, vyloupeme a velké můžeme nakrájet na čtvrtiny. Zasypeme je cukrem a chvíli prohříváme v kastrůlku. Stáhneme z plotny a přidáme ostatní ingredience. Žádná z nich není povinná. Rovnováhu mezi sladkou a kyselkavou chutí ladíme přidáním pomerančové nebo citrónové šťávy. Obě se švestkami výborně ladí. Alkohol přidat můžeme. Podle množství přidané tekutiny smícháme švestky s trochou kukuřičného škrobu.


Drobenku připravíme smícháním ne příliš jemně rozemletých ořechů s ostatními ingrediencemi. Nemáte-li rádi pohanku, nahraďte ji např. kukuřičnou mouku. Ale dodává drobence zajímavou chuť. Naopak, máte-li rádi, múžete do drobenky přidat trochu pohankových vloček nebo semínek chia.
Crumble pečeme v zapékací míse nebo v několika menších. Postup je stejný. Na dno rozložíme švestky a posypeme rovnoměrně drobenkou. Pečeme při 180 °C asi 35 min. Servíruje se teplý a křupavý, ale také studený.


Tip: Pokrm je vynikající sám o sobě, skvěle chutná s kopečkem dobré vanilkové zmrzliny, v Británii k němu podávají horký vanilkový krém.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR