Suroviny
Na korpus o průměru 24 cm: 160 g bezlepkové mouky Nomix 30 g cukru moučka 1 lžička mleté skořice ¼ lžičky soli 1 vejce 100 g změklého másla
|
Na náplň: 750 g žervé nebo čerstvého krémového sýru 200 g kysané smetany 130 g cukru moučka 1 vanilkový cukr 30 g bezlepkové mouky Nomix 1/4 lžičky soli Kůra z jednoho pomeranče nebo ½ lžičky sušené pomerančové kůry 4 vejce
|
Na vinné želé: 250 ml červeného vína 1 svitek skořice 2 hvězdičky badyánu 6 hřebíčků 1 balení dortového želé 40 g třtinového nebo klasického krupicového cukru
|
Postup
-
Suroviny na korpus zpracujemee rukama nebo v mixéru dohladka, natlačíme na dno dortové formy s odnímatelnými okraji, několikrát propíchneme vidličkou a dáme při 180 °C na 10 minut péct.
-
Žervé rozmixujeme nebo pořádně prošleháme s kysanou smetanou, oběma cukry, moukou, solí a nastrouhanou pomerančovou kůrou (jen její oranžovou částí, bílá je hořká) a pak už jen krátce, aby se do krému nedostalo mnoho vzduchu a nepopraskal, zašleháme vejce.
-
Nalijeme na předpečený korpus a pečeme 45 minut při 150 °C. Na dno trouby dáme plecháček s vodou, aby v troubě vznikla větší vlhkost.
-
Po upečení pootevřeme dvířka trouby a koláč v ní necháme ještě 30 minut dojít. Vyndáme ho a necháme nejprve vychladnout při pokojové teplotě a poté do druhého dne v lednici.
-
Víno s kořením přiveďeme k varu a asi 10 minut povaříme - že vyprchá alkohol, je spíše žádoucí. Necháme téměř vychladnout a pak sceíme koření. Želé pak připravíme dle návodu na obalu: smícháme s cukrem, poté s vínem a minutu ho povaříme. Necháme trochu zchladnout a nalijeme na vychlazený cheesecake. Krájíme ostrým nožem ohřátým horkou vodou.