NOMINAL

blog / novinky

NOVINKA - celozrnná špaldová mouka Nominal

NOVINKA - celozrnná špaldová mouka Nominal

09/12/2016

Během letošního roku přinesla naše firma na trh nový produkt. Celozrnnou špaldovou mouku.  Jako původem zemědělská firma se pěstování špaldy věnujeme již léta. A v podobě oblíbené špaldové kaše Nomina ji také naši zákazníci již léta znají. V letošním roce jsme dali do provozu vlastní loupárnu špaldy a ve spolupráci s mlýnem nabízíme celozrnnou mouku NOMINAL. 


Pár slov o špaldě, historie i současnost.

Pravlastí pšenice špalda je oblast tzv. „úrodného půlměsíce“, jak bývá nazývána jihozápadní Asie, kam jsou vědci umisťovány počátky zemědělství vůbec. To se ještě jednalo o její předchůdce.

V oblasti Evropy jsou doloženy nálezy špaldy už z mladší doby kamenné. Během staletí si našla oblibu v různých evropských zemích. Ale od počátku 20. století  ji postupně začala vytlačovat kvůli nižší výtěžnosti a nutnosti loupat pšenice setá, a to i v oblastech, kde byla do té doby dominantní, jako v drsnějších podmínkách alpských zemí Švýcarsko, Rakousko nebo jižní Německo. Po druhé světové válce její pěstování takřka skončilo. Na našem území se historicky špalda pěstovala pouze sporadicky a po roce 1918 u nás nebyla povolena žádná odrůda špaldy.              

Od 90. let se pěstování pluchatých pšenic opět obnovuje, a to i u nás,  a pěstitelská plocha stále narůstá. Nejvíce právě pšenice špalda. Díky svým vlastnostem a zájmu spotřebitelů je dnes špalda alternativou i pro pěstování v ekologickém zemědělství, a proto se často setkáváme i se špaldovými výrobky BIO.

Díky širokým možnostem technologického zpracování dnes můžeme narazit na různé výrobky: mouky, krupice, kroupy, bulgur, špaldoto, extrudované výrobky, müsli, těstoviny, chléb a pečivo či náhražku kávy.

Čím se liší od pšenice seté?

Pšenice špalda patří mezi obiloviny pluchaté. Pokud si už ze školy nepamatujete , z čeho se takové zrnko skládá, připomenu, že jádro tvoří endosperm. Ten má uvnitř moučné jádro( hlavně zásobní škrob), kolem něj je aleuronová vrstva (v ní jsou přítomny bílkoviny). Na povrchu jsou obalové vrstvy. To, že je špalda pluchatá,  znamená, že zrno zůstává i po sklizni uzavřeno mezi pluchou a pluškou (obalové vrstvy zrna). Při sklizni se sbírají klásky a ty se musí vyloupat. Vyloupaných zrníček je tedy 50-60 % sklizených klásků.

Obsah bílkovin se pohybuje ve špaldě zpravidla mezi 14-19 %, je tedy vyšší, než u pšenice seté. Co se týká aminokyselinového složení, je prakticky totožné s pšenicí setou. Množství lepkového podílu bývá podobné, spíše vyšší.
Tuk špaldy obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.
Špalda je podobně jako pšenice setá zdrojem vitamínů skupiny B (B1,B2, niacin,...) a vit. E. Z minerálních látek jde o fosfor, draslík, železo, zinek, mangan, hořčík a další. Jejich množství je samozřejmě závislé i na podmínkách , v jakých se rostlina pěstuje.
Dietní vláknina obsažená v celozrnné špaldové mouce má krátká vlákna, je dobře přijímána organismem, podporuje peristaltiku a trávení.  

Odpradávna bývá špalda také ceněna pro snadnou stravitelnost a stimulující vliv na imunitní systém. Špalda obsahuje lepek a je naprosto nevhodná pro celiaky, ale přestože jde chemicky o obdobu pšenice seté, bývá překvapivě někdy snášena jedinci s alergií na lepek.

To, že se špalda skladuje až do zpracování jako neloupané klásky, se pozitivně odráží na vlastnostech výrobků. Špaldové zrno je totiž pevně obalené pluchami a je tudíž docela dobře chráněno před „útoky hmyzu“, houbovými chorobami (plísněmi) a jinými negativními vlivy.

Co s ní?

Celozrnná špaldová mouka má příjemnou oříškovou příchuť a protože má i dobré pekařské vlastnosti, hodí se technologicky k výrobě různých typů pekařských výrobků. Buď samostatně nebo v kombinaci s jinými moukami se může objevit takřka v jakémkoliv. Chléb, pečivo, různé placky, palačinky, lívance, vafle, sladké i slané koláče, křehká i kynutá těsta, různé sušenky a krekry a v neposlední řadě dnes aktuální vánoční cukroví.
Při svých pekařských pokusech postupujte opatrně a nahraďte třeba 30 % mouky ve svých receptech. Postupně pak přidávejte. I na našich webových stránkách budeme přinášet nějaké inspirace z celozrnné špaldové mouky. 

Na závěr

Celozrnná špaldová mouka je zdrojem sacharidů, bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Je velmi užitečná ve "zdravé" kuchyni. Není však vhodná pro celiaky a pozor si musí dát i alergici na lepek.

 

 

 

Zdroj: Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství, editor doc., Ing. Petr Konvalina, PhD.,  kolektiv autorů

cereální kaše

směsi na chleba

směsi na těsta

bezlepkové recepty

kde nás najdete?

V velkoobchod P prodejna G gastro S sídlo firmy L lokalizace
Najdete nás i v prodejnách Rossmann, Albert, Lidl

rychlý dotaz

rychlý kontakt

E-mail: info@nominal.cz
adresa:
Vídeň 6
Velké Meziříčí, 59401
Vysočina, Česká republika
další údaje:
IČ: 29317908 / DIČ: CZ29317908