NOMINAL

blog / novinky

Sváteční inspirace ze špaldové mouky

Sváteční inspirace ze špaldové mouky

Pro začátek předkládáme několik receptů z naší celozrnné špaldové mouky, které mouhou obohatit váš sváteční stůl. 

Špaldové vanilkové rohlíčky 

Všechny suroviny - mouku, přesátý moučkový cukr, změklé máslo, ořechy a vejce smícháme, dobře prohněteme a necháme odležet alespoň 1 hodinu v chladnu. Z těsta tvarujeme rohlíčky. Pečeme při 170 °C do zrůžovění (cca 15 min). Teplé obalujeme ve směsi moučkového cukru s vanilínovým.
Vlašské ořechy můžeme nahradit lískovými oříšky nebo mandlemi. Běžně se do vanilkových rohlíčků dává jen žloutek. Doporučuji raději půlku celého vejce. Díky povaze celozrnné mouky jsou rohlíčky křehké i tak. Určitě je lépe nechat rohlíčky nějaký ten den odležet.

Tip: Nemusíte se bát podobným způsobem inovovat i jiné druhy cukroví a nahraďte třeba jednu třetinu mouky tou špaldovou. Určitě vás příjemně překvapí.

Linecké cukroví špaldové

  • 125 g pšeničné hladké mouky
  • 85 g celozrnné špaldové mouky Nominal
  • 70 g moučkového cukru (vč. vanilínového)
  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • zavařenina
  • citrónová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu

Temperované suroviny smícháme a vyhněteme v hladké těsto. Necháme v chladnu odležet minimálně 1 hodinu. Těsto vyválíme na plát o tloušťce 3 mm a z něj vykrajujeme tvary, vždy dva stejné , horní s otvorem. Pečeme při 170-180 °C asi 13 min do mírného zrůžovění. Po vychladnutí slepujeme pikantní (např. rybízovou) marmeládou.

Náš tip:Sušenky můžeme slepovat i různými druhy krémů. Těsto můžeme použít na linecké košíčky. Základní těsto můžeme ochutit i polévkovou lžící kakaa. Chcete-li péct z třtinového cukru a máte jen krystalový, není problém jej v nožovém mlýnku na kávu semlít na jemnou moučku. 


Išelské dortíčky špaldové

  • 70 g celozrnné špaldové mouky Nominal
  • 140 g pšeničné hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 70-80 g mletých mandlí, lískových či vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • citrónová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu

Temperované suroviny  spojíme a vyhněteme vláčné těsto. Necháme odležet v chladnu minimálně 1 hodinu. Z plátu těsta 3 mm silného vykrajujeme kolečka. Pečeme při 170 °C asi 13 min. Vychladlé sušenky slepujeme. Horní sušenku poléváme čokoládou a zdobíme kouskem ořechu. K slepování se užívá meruňková marmeláda, máslový krém s meruňkovou marmeládou, ale je možné použít i normální máslový krém. Zde je pro inspiraci návod na máslový krém s lískovými oříšky: Asi 200 ml mléka s 30 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku a 50 g třtinového cukru svaříme na hustou kaši. Tu po odstavení z ohně mícháme až do vychladnutí. 100 g změklého másla nejprve umícháme a potom spojíme s vychladlou kaší. Vznikne nám jemná hmota, do které přidme asi 30 g mletých lískových oříšků, na ochucení rum a můžeme dle chuti přisladit.

Náš tip: Dortíček spojený krémem můžeme ještě lehce omazat po stranách a obalit boky v mletých oříškách.



Špaldové vafle

Vánoce jsou obdobím setkávání s rodinou i přáteli. Jako zajímavé a přitom na přípravu docela nenáročné pohoštění mohou posloužit vafle. Jejich kouzlo je v tom, že volbou ingrediencí k dohotovení a způsobem servírování z nich uděláme pokaždé originální pokrm. Od prosté nedělní snídaně (javorový sirup, bílý jogurt, oříšky) po skvělý dezert s kvalitní zmrzlinou a ovocem. A musím připomenout i možnost pohoštění slaného.

  • 2 šálky celozrnné špaldové mouky Nominal
  • 1 šálek jemných ovesných vloček
  • 3 PL hnědého cukru
  • 3 PL kokosového tuku (můžete nahradit olejem, přepuštěným máslem apod.)
  • 3 vejce
  • asi 3 ČL kypřícího prášku
  • 3 šálky mléka

Všechny ingredience důkladně promícháme a těsto necháme min. půl hodiny odpočinout. Poté můžeme lehce doladit hustotu. Ve vaflovači připravujeme vafle. Dozdobíme jogurtem, ovocem, zavařeninou, sekanými oříšky, zmrzlinou, ovocným sorbetem či šlehanou smetanou.

Náš tip: Odebereme-li polovinu cukru, můžeme vafle použít i na slano. Třeba se špenátem či na rychlo připravenou zeleninou.




Špaldová dýňová buchta třená

  • 400 g celozrnné špaldové mouky Nominal
  • 200 g rostlinného oleje
  • 160 g bílého jogurtu
  • 6 vajec
  • 280 g cukru krupice
  • 370 g dýně
  • 20 g kypřícího prášku
  • asi 10 g skořice
  • můžete přidat asi 80 g slunečnicových semínek či vlašských ořechů

Dýni postrouháme na jemném struhadle a několik minut na pánvi tepelně upravujeme. Cukr s olejem a vejci třeme v robotu. Do vzniklé husté pěny přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem a kořením, jogurt a vychladlé dýňové pyré. Na poslední chvíli vhodíme ořechy či semínka.
Těsto vlijeme na vysypaný plech. Semínka či ořechy můžeme také rozsypat po povrchu, samy klesnou.
Pečeme nejprve na nižší teplotu (asi 150-160 °C) 20 minut, pak dopékáme při teplotě 170 °C.

Náš tip: Dýňové těsto můžeme upéct i ve formě malých košíčkových dortíků tzv. cup cake nebo v dortové formě a použít jako korpus k přípravě dortu. Musíme samozřejmě doplnit vhodný krém. Dávku pak upravíme požadovanému množství košíčků nebo velikosti formy.



Špaldový crumble s jablky


Vynikajícím zákuskem například po návratu z pořádné zimní procházky, kdy příjemně promrzlí hledáme něco na zub ke kávě, je za tepla servírovaný ovocný crumble.


drobenka:

  • 100 g celozrnné špaldové mouky Nominal
  • 70 g hnědého cukru mletého nebo cukru moučka
  • 70 g hrubě mletých ořechů či neloupaných mandlí
  • 70 g másla
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • ČL skořice

ovocná složka:

  • 500 g chutných sladkokyselých jablíček
  • chemicky neošetřený citrón
  • 60 g rozinek
  • trochu rumu
  • 1/2 ČL skořice
  • rovná PL kukuřičného škrobu
  • osladit podle individuální chuti, někomu stačí cukr z drobenky a jablíček

Jablíčka pokrájíme na kostičky, zalijeme citrónovou šťávou, přidáme citrónovou kůru. Rozinky omyjeme a pokud chceme, můžeme je do rumu namočit na několik hodin nebo rum přidáme na poslední chvíli přímo do ovocné hmoty. Všechno zahříváme v hrnci a důkladně promícháme. Případně dodáme cukr nebo jen vanilínový cukr. Kukuřičný škrob rozmícháme v troše studené vody a vlijeme do ovocné hmoty. Dohromady vše chvíli provaříme, přidáme skořici a rozložíme na dno vymazaného plechu. Povrch posypeme připravenou drobenkou.
Crumble pečeme ve větší zapékací misce nebo v několika menších. Pečeme při 180°C cca 35 min.
Pokrm servírujeme ještě teplý , ale chutná i studený. Přidat můžeme kopeček vanilkové zmrzliny nebo trochu šlehané smetany.

cereální kaše

směsi na chleba

směsi na těsta

bezlepkové recepty

kde nás najdete?

V velkoobchod P prodejna G gastro S sídlo firmy L lokalizace
Najdete nás i v prodejnách Rossmann, Albert, Lidl

rychlý dotaz

rychlý kontakt

E-mail: info@nominal.cz
adresa:
Vídeň 6
Velké Meziříčí, 59401
Vysočina, Česká republika
další údaje:
IČ: 29317908 / DIČ: CZ29317908