NOMINAL

blog / novinky

Z celozrnné špaldy na Velikonoce

Z celozrnné špaldy na Velikonoce

I pro velikonoční pečení jsme si pro vás připravili malou inspiraci. Pro přípravu velikonočního beránka můžete s úspěchem použít již dříve uveřejněný recept na dýňovou buchtu. Dýni můžete nahradit i cuketou. Dnes vám předkládáme recept na témeř klasického mramorovaného třeného, jenom úplně celozrnného.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK MRAMOROVANÝ ŠPALDOVÝ
(takřka klasický)


350 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
245 g stolního oleje
balíček vanilínového cukru
260 g cukru krupice (hnědého třtinového)
5 vajec
60 ml (g) teplé vody (lze nahradit podmáslím)
15 g kypřícího prášku
strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citrónu
2PL kakaa
můžeme přidat např. vlašské ořechy

Pracovní postup: 
Celá vejce, olej a cukr třeme do hladké pěny. Pokud přidáváme vodu, třeme ji také. Podmáslí přidáváme až s moukou. Kypřící prášek promícháme s moukou a přidáme postupně do třené hmoty. Nakonec můžeme přidat např. vlašské ořechy. S chutí celozrnné špaldy se hezky doplňují.
Formu na beránka důkladně vysypeme. Nalijeme světlou část (cca 2/3 těsta). Zbytek těsta smícháme s kakaem (a můžeme přidat ještě polévkovou lžíci vody). Dolijeme do formy. Pak vidličkou nebo lžící citlivě zabořenou do těsta obě části promícháme. Přiklopíme druhou polovinou formy, kterou nezapomeneme také vysypat.
Pečeme při 150 °C asi 20 minut, pak dopékáme při 170 °C.
Vychladlého beránka můžeme samozřejmě patřičně načančat pentličkama. Pro mlsné jazýčky můžeme přelít polevou z kvalitní hořké čokolády, do které přidáme trošku másla nebo oleje. Čokoláda přestane být po vychladnutí křehká a nebude se tak lámat.



ŠPALDOVÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ


Křehké těsto:
300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
2-3 PL pšeničné mouky hladké
180 g másla
85 g cukru moučka (můžeme rozemlít i hnědý třtinový)
1 vejce
80 ml mléka
4-5 g kypřícího prášku
strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citrónu

Tvarohová náplň:
750 g tvarohu (2xměkký, 1xtučný)
pro zjemnění můžeme přidat 3 PL zakysané smetany
cca 130 g cukru (můžeme nahradit medem do požadované sladkosti)
balíček vanilínového cukru
2-3 PL kaše Nomina
1 vejce
strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citrónu
kompot - broskve, meruňky

Drobenka:
150 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
75 g másla
50-60 g cukru moučka
skořice

Pracovní postup:
Ze změklého másla a ostatních ingrediencí uhněteme těsto, které necháme v chladnu alespoň 30 minut odležet. Náplň připravíme jednoduše tak, že všechny ingredience necháme v robotu důkladně promíchat. Čím bude tvaroh našlehanější, tím bude nadýchanější i náplň. 
Odleželé těsto rozválíme na tenký plát a přeneseme na vymazaný plech. Roztlačíme po celé ploše. Rovnoměrně potřeme připravenou náplní. Od nálevu okapané půlky broskví pokrájíme na menčí kostky a povrch rovnoměrně poházíme. Pokud chceme být "kreativní", můžeme půlky broskví rozkrájet příčně na kolečka. Vzniklý obrazec pak působí dojmem pánve s "volskými oky". Nakonec vše posypeme drobenkou.
Pečeme při 170 °C cca 35 minut.

Tip: Pokud chceme vařit z třtinového cukru a potřebujeme z něj moučku, spolehlivě nám ji z krystalu vyrobí běžný tříštivý mlýnek na kávu.

cereální kaše

směsi na chleba

směsi na těsta

bezlepkové recepty

kde nás najdete?

V velkoobchod P prodejna G gastro S sídlo firmy L lokalizace
Najdete nás i v prodejnách Rossmann, Albert, Lidl

rychlý dotaz

rychlý kontakt

E-mail: info@nominal.cz
adresa:
Vídeň 6
Vídeň 59401
Vysočina, Česká republika
další údaje:
IČ: 29317908 / DIČ: CZ29317908