NOMINAL

moučníky / cukroví

Křehký letní koláč nejen s jahodami

Křehký letní koláč nejen s jahodami

Suroviny

Těsto:

200 g mouky Nomix
65 g másla
65 g cukru moučka (včetně vanilky)
0,8–1 dl mléka
1 žloutek
cca 5 g kypřícího prášku
citrónové kůry

Krém:

500 ml mléka
1,5 balíčku vanilkového pudinku
100 g másla
80 g cukru
1 vanilkový cukr

cca 500 g jahod nebo jiného ovoce

Postup

Suché suroviny promícháme, přidáme rozměklý tuk, mléko a vejce. Dobře prohněteme a vzniklé těsto necháme odležet asi 1 hodinu v chladnu. Těsto roztlačíme do koláčové formy (nebo rozválíme na tenčí plát a přeneseme válečkem do formy). Dno koláče propícháme vidličkou, aby se střed nezvedal. Také můžeme na těsto položit kruh pečícího papíru a něj suché fazole. Pečeme asi 20 min. při 170 °C.

Z mléka svaříme na hustý pudink. Necháme vychladit (průběžně mícháme, aby neokoral).  Máslo utřeme s cukrem a pak do něj po částech přimícháváme zchladlý pudink. Můžeme dochutit  lžící (nebo 2 i 3) rumu.  Doladíme i sladkost.

Korpus necháme vychladnout, pak na něj rozetřeme krém a nakonec koláč dozdobíme spoustou pokrájených čerstvých jahod. Pokud koláč nepodáváme ihned, můžeme povrch jahod (aby neosychaly) potřít zavařeninou rozmíchanou v troše vody. Nic nezkazíme kopečkem šlehané smetany při servírování.

Tip: Místo pudinku můžeme samozřejmě použít 60 g kukuřičného škrobu (Maizeny). V tom případě budeme pro ochucení potřebovat vanilkový extrakt nebo aroma.
Cukr můžeme nahradit medem.
Jahody můžeme kombinovat s ovocem, které nám na zahradě právě dozrává.

cereální kaše

směsi na chleba

směsi na těsta

bezlepkové recepty

kde nás najdete?

V velkoobchod P prodejna G gastro S sídlo firmy L lokalizace
Najdete nás i v prodejnách Rossmann, Albert, Lidl

rychlý dotaz

rychlý kontakt

E-mail: info@nominal.cz
adresa:
Vídeň 6
Velké Meziříčí, 59401
Vysočina, Česká republika
další údaje:
IČ: 29317908 / DIČ: CZ29317908