Suroviny
380 g špaldové celozrnné mouky Nominal 50 g pšeničné mouky hl. 100 g mléka 80-100 g vody 25 g čerstvého droždí 26 g cukru 7 g soli 30 g oleje 1 rozšlehané vejce (20 g do těsta, zbytek na potření) Posyp: sezam, chia, mák |
Postup
V části vlažného mléka rozmícháme droždí, trochu cukru a 2 PL mouky. Necháme chvíli zrát na teplém místě. Takto připravený kvásek přidáme k ostatním surovinám a vyhněteme vláčné těsto. Necháme ho na teplém místě zrát přibližně dokud nezdvojnásobí svůj objem. Znovu jej přemícháme, abychom odstranili vzniklý plyn. Vytvarujeme pevně stočené kulaté bulky. Na plech je odsazujeme s dostatečnými rozestupy, protože budou znovu kynout. Asi po 10 minutách bulky lehce zmáčkneme a necháme dále kynout. Před pečením potřeme povrch housek vejcem a posypeme semínky. Pečeme při 200°C asi 15 minut.