Suroviny
Těsto: 240 g celozrnné špaldové mouky Nominal 70 g moučkového třtinového cukru 140 g másla 100 g mandlí mletých 60 g mléka 1 celé vejce cca 3 g kypřícího prášku 1/2 ČL citrónové kůry |
Krém: 2 žloutky 80 g třtinového cukru 2 limetky - kůta i šťáva 2 balíčky měkkého tvarohu (500 g) 1 smetana ke šlehání |
Letní ovoce: jahody, borůvky, maliny, ostružiny lze přidat pár plátků loupaných mandlí |
Postup
Ingredience na těsto necháme chladné a poměrně rychle z nich uhněteme těsto. Necháme v chladnu min. 30 minut odležet. Těsto pak vyválíme na tloušťku 3-4 mm a plníme vymazané formičky na tartaletky. Dno propícháme vidličkou. Pečeme při 170 °C asi 13 minut. Tyto "košíčky" si můžeme připravit i několik dní dopředu. Krémem plníme až před podáváním. Pouze volíme, zda chceme těsto korpusu spíše křupavější (plníme před podáváním) nebo vláčnější (plníme několik hodin před podáváním a uchováme v chladnu).
Pro přípravu krému ušleháme žloutky s cukrem na páře, přimícháme šťávu a strouhanou kůru ze dvou limetek bez chemického ošetření a tvaroh. Smetanu ušleháme a jemně vmícháme do tvarohové hmoty.
Naplněné tartaletky zdobíme spoustou letního ovoce podle své fantazie a chuti.