Suroviny
Na kvásek: 40 g hl. pšeničné mouky 70 g vlažné vody 12 g čerstvého droždí 1 ČL cukru |
Ke kvásku přidat: 300 g celozrnné špaldové mouky Nominal 50 g hl. pšeničné mouky 8 g soli 90 g (ml) mléka 100 g(ml) vody 40 g lněného oleje 15 g chia semínek 120 g strouhaných vařených brambor |
Postup
Toustový chléb si můžeme připravit v domácí pícce nebo běžné troubě.
Na dno nádoby nalijeme 70 ml(g) vlažné vody, přidáme kvasnice, cukr a 40 g hl. pšeničné mouky. Promícháme a necháme vzejít tzv. kvásek. Cca po 15-20 minutách přidáme ostatní ingredience (vodu i mléko vlažné) a vyhněteme hladké vláčné těsto. To necháme zrát na teplém místě chráněné před okoráním. Cca po 40 minutách těsto přehněteme (převracíme) a už necháme v pícce kynout bochníček. Pokud pečeme v běžné troubě, těsto vyklopíme z mísy na vál, vytvarujeme větší váleček a ten vložíme do vymazané chlebové formy. Necháme kynout dle teploty 35-45 minut. V pícce pečeme asi 40 minut. V běžné troubě při 200°C také asi 40 minut.
Po upečení ihned vyklopíme z formy, ale krájíme na plátky až po důkladném vychladnutí.