Suroviny

250 g  bezlepkové mouky Nomix
55-60 g cukru (vč. vanilkového)
60 g másla
1 ks vejce
asi 150 ml (g) mléka
2,5 g soli
12 g čerstvého droždí
1 dcl  sladkého vína
asi 100 g rozinek
asi 100 g citrusové kůry kandované
asi 80 g hrubě posekaných ořechů
citrónová kůra, muškátový oříšek mletý

 

Postup

 

Umyté rozinky si namočíme na několik hodin do sladšího vína. „Vyždímané“ je smícháme s kandovanou kůrou a sekanými ořechy. Dvě lžíce vína, které zcedíme z rozinek, můžeme použít do těsta.

 

Příprava těsta je jednoduchá a ještě snazší je za pomoci domácí pícky nebo opravdu výkonného robota. Do tekutin (vlažné mléko, zbytek vína, roztopené máslo a vejce) rozdrobíme droždí a přidáme sypké suroviny. Koření (strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek) můžeme předem s moukou trochu rozmíchat, ať jsou v těstě obsaženy rovnoměrně. Nezapomeneme na sůl. Konzistenci těsta upravíme až po několika minutách (7-10), protože mouky ve směsi bobtnají až po nějakém čase. Pak do těsta vmícháme připravenou směs rozinek, kandované kůry a ořechů. V receptu je minimální množství ovocné složky. Můžeme přidat i o 50 % více (záleží, jak bohatou ji chcete).


Těsto v pícce nenecháme kynout, ale vytáhneme ho na pracovní plochu. Necháme odležet asi 5 min. a hned tvarujeme. Těsto je spíš volnější (a hotová štola také bude vláčnější) a díky sladkému ovoci lepivější. Namaštěnými dlaněmi vytvoříme buď klasický tvar štoly (jako vidíme na obrázku) nebo těsto můžeme naplnit do nějaké formy. Je možné jej naplnit i do malých forem na muffiny.

Štolu necháme kynout v teplém prostředí (např. temperovaná trouba). Před pečením povrch těsta můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pokud však chceme štolu cukrovat, povrch nepotíráme vejcem, ale po upečení se štola potře roztopeným máslem a obalí v krystalovém cukru. Na něm pak dobře drží moučkový cukr s vanilkou.

 

Pokud pečeme štolu z 250 g NOMIXu, má asi 800 g, pečeme ji proto při 170 °C cca 35 min. Malé buchtičky v muffinové formě stačí péct asi 15 min.

Štolu pečeme čerstvou, jako by to byla vánočka. Tedy ne mnoho dní dopředu.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR