RECEPT 1 - s pohankou: 100 g celozrnné špaldové mouky Nominal 80 g pohankové hladké mouky 20 g pšeničné hl. mouky 1 ks vejce (M) 70 g stolního oleje 75 g moučkového cukru 40 g medu 2,5 g jedlé sody 1 PL perníkového koření (10 g) |
RECEPT 2 - s mandlema: 100 g celozrnné špaldové mouky Nominal 100 g pšeničné hl. mouky 75 g moučkového cukru 40 g medu 70 g stolního oleje 1ks vejce (M) 2,5 g jedlé sody 1 PL perníkového koření (10 g) 50 g mandlí (na hrubo posekaných) |
Na zdobení: slunečnicová semínka, kousky mandlí,... vaječný žloutek na potření po upečení Na sněhovou polevu: 140 g moučkového cukru +1 bílek Na dohotovení: asi 150 g marcipánu 2 PL zavařeniny na slepování |
Postup:
Přípravu těsta začneme utřením cukru, oleje, vejce a tekutého medu. Suché ingredience vzájemně zhomogenizujeme a přimícháme do těsta. Koření do perníku můžeme použít koupené nebo si připravíme v hmoždíři vlastní směs (badyán, nové koření, hřebíček, skořice, kardamom, anýz,...). 1 PL je minimum. Máme-li rádi výraznou perníkovou chuť, dáme koření více. Drcené mandle přidáme do těsta jako poslední. Těsto schováme do krbičky (aby bylo chráněné) a necháme odležet v chladnu. Nejméně 1 den, ale můžeme i více dní.
Marcipánové tvary je dobré si také přichystat třeba o den dříve. Marcipán rozválíme na tenký plát a vykrájíme z něj stejným tvořítkem tvary. Ty necháme okorat na rovné ploše.
Odleželé těsto rozválíme na plát o tloušťce 4 mm. Vykrajujeme tvary a zdobíme semínky (nemusíme pak zdobit cukrovou polevou). Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180 °C cca 8 minut. Nepřesušíme. Ještě horké opatrně potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem (lesk).
Pro přípravu polevy si 140 g moučkového cukru velmi pečlivě přesijeme přes jemné sítko. Je třeba odstranit všechny krystalky cukru. Cukr pak smícháme s bílkem (odpovídá vejci M, cca 30 g bílku) a třeme za vzniku bílé hmoty. Pokud je příliš hustá, je možné po kapkách ředit citrónovou šťávou. Cukrovou polevou napíšeme na vybrané perníčky čísla. Po zaschnutí slepujeme troškou zavařeniny s marcipánem.
Tip: Pokud budeme psát cukrovou polevou pouze čísla, bude nám stačit poloviční dávka.