RECEPT 1 - s pohankou:

100 g celozrnné špaldové mouky Nominal

80 g pohankové hladké mouky

20 g pšeničné hl. mouky

1 ks vejce (M)

70 g stolního oleje

75 g moučkového cukru 

40 g medu

2,5 g jedlé sody

1 PL perníkového koření (10 g)

RECEPT 2 - s mandlema:

100 g celozrnné špaldové mouky Nominal

100 g pšeničné hl. mouky

75 g moučkového cukru

40 g medu

70 g stolního oleje

1ks vejce (M)

2,5 g jedlé sody

1 PL perníkového koření (10 g)

50 g mandlí (na hrubo posekaných)

Na zdobení:

slunečnicová semínka, kousky mandlí,...

vaječný žloutek na potření po upečení

Na sněhovou polevu:

140 g moučkového cukru +1 bílek

Na dohotovení:

asi 150 g marcipánu

2 PL zavařeniny na slepování

Postup:

Přípravu těsta začneme utřením cukru, oleje, vejce a tekutého medu. Suché ingredience vzájemně zhomogenizujeme a přimícháme do těsta. Koření do perníku můžeme použít koupené nebo si připravíme v hmoždíři vlastní směs (badyán, nové koření, hřebíček, skořice, kardamom, anýz,...). 1 PL je minimum. Máme-li rádi výraznou perníkovou chuť, dáme koření více. Drcené mandle přidáme do těsta jako poslední. Těsto schováme do krbičky (aby bylo chráněné) a necháme odležet v chladnu.  Nejméně 1 den, ale můžeme i více dní.

Marcipánové tvary je dobré si také přichystat třeba o den dříve. Marcipán rozválíme na tenký plát a vykrájíme z něj stejným tvořítkem tvary. Ty necháme okorat na rovné ploše.

Odleželé těsto rozválíme na plát o tloušťce 4 mm. Vykrajujeme tvary a zdobíme semínky (nemusíme pak zdobit cukrovou polevou). Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180 °C  cca 8 minut. Nepřesušíme. Ještě horké opatrně potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem (lesk).

Pro přípravu polevy si 140 g moučkového cukru velmi pečlivě přesijeme přes jemné sítko. Je třeba odstranit všechny krystalky cukru. Cukr pak smícháme s bílkem (odpovídá vejci M, cca 30 g bílku) a třeme za vzniku bílé hmoty. Pokud je příliš hustá, je možné po kapkách ředit citrónovou šťávou. Cukrovou polevou napíšeme na vybrané perníčky čísla. Po zaschnutí slepujeme troškou zavařeniny s marcipánem. 

Tip: Pokud budeme psát cukrovou polevou pouze čísla, bude nám stačit poloviční dávka.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR