Na formu o průměru 24 cm potřebujeme: |
150 g bezlepkové mouky Nomix 100 g změklého másla a 2 lžíce na vymazání formy 80 g třtinového cukru a 4 lžíce na vysypání formy 3 vejce 150 g řeckého nebo smetanového jogurtu 1 lžička vanilkového nebo mandlového extraktu 100 g mletých mandlí (lze nahradit další moukou) 1 lžička kypřicího prášku ¼ lžičky soli ½ lžičky mletého kardamomu Kůra z 1 citronu nebo pomeranče 4 až 6 mandarinek 40 g sušených brusinek 20 g rumu Hrst čerstvých brusinek (lze vynechat) 3 lžíce pomerančové nebo meruňkové zavařeniny |
Postup:
-
Brusinky den předem smícháme s rumem a necháme nabobtnat.
-
Formu s odnímatelnými okraji vymažeme pořádnou vrstvou másla a dno posypeme cukrem.
-
Mandarinky rozpůlíme a až poté opatrně oloupeme. Řeznou stranou dolů je vyskládáme na dno formy, do mezer můžeme přidat čerstvé brusinky.
-
Máslo s cukrem šleháme 5 minut elektrickým šlehačem do pěny. Postupně zapracujeme vajíčka, jogurt, vanilku, mouku, mandle, kypřicí prášek, sůl, kardamom a nastrouhanou citrusovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká).
-
Těsto nalijeme na mandarinky a celé pečeme při 165 °C asi 50 minut dozlatova. Necháme 10 minut vychladnout ve formě a opatrně vyklopíme. Před podáváním koláč potřeme džemem, který jsme rozehřáli na plotně či v mikrovlnné troubě.