Ve složení nových jednoporcových kaších můžete najít nejen obiloviny, ale také suroviny, jejichž přínos pro organismus nemusíte znát. Proto pár slov o nich.
V některých rostlinách se nachází zásobní polysacharid, který těmto rostlinám nahrazuje nám známější škrob. Podobně jako škrob je tvořen dlouhým řetězcem molekul jednoduchého cukru – fruktózy. Tato látka se nazývá inulin a chemicky se řadí mezi polysacharidy fruktany. Nejbohatší na inulin bývá vždy kořen nebo hlíza rostliny. Najdeme ho v rostlinách jako je česnek, cibule, topinambur či slunečnice. Náš inulin má původ v kořenech čekanky.
Pro štěpení škrobu má náš organismus enzymy zvané amylázy. Pro štěpení inulinu však není enzymaticky vybaven, neumí jej využít k získávání energie. Jako tzv. rozpustná vláknina projde tenkým střevem, aniž se vstřebává. Ovšem jako zdroj výživy ho umí využít střevní bakterie v tlustém střevu. Inulin se chová jako PREBIOTIKUM. Podpora růstu bifidogenní mikroflóry je pro náš organismus velmi důležitá. Baktérie tlustého střeva přispívají jak ke správné funkci střeva, tak k ochraně před infekcemi.
Dále inulin
- pomáhá snižovat hladinu triglyceridů v krvi
- podílí se na snižování hladiny cholesterolu v krvi
- zlepšuje citlivost vůči inzulínu
Jako součást jídelníčku není důležitý jen pro diabetiky či lidi se zvýšenou hladinou cholesterolu, ale pro každého.
U nás jej najdete v jednoporcové Nomině kancelářské a Nomině sportovní