Ve složení nových jednoporcových kaších můžete najít nejen obiloviny, ale také suroviny, jejichž přínos pro organismus nemusíte znát.

Ve složení nových jednoporcových kaších můžete najít nejen obiloviny, ale také suroviny, jejichž přínos pro organismus nemusíte znát. Proto pár slov o nich.

 

V některých rostlinách se nachází zásobní polysacharid, který těmto rostlinám nahrazuje nám známější škrob.  Podobně jako škrob je tvořen dlouhým řetězcem molekul jednoduchého cukru – fruktózy. Tato látka se nazývá inulin a chemicky se řadí mezi polysacharidy fruktany. Nejbohatší na inulin bývá vždy kořen nebo hlíza rostliny. Najdeme ho v rostlinách jako je česnek, cibule, topinambur či slunečnice. Náš inulin má původ v kořenech čekanky. 



Pro štěpení škrobu má náš organismus enzymy zvané amylázy. Pro štěpení inulinu však není enzymaticky vybaven, neumí jej využít k získávání energie. Jako tzv. rozpustná vláknina projde tenkým střevem, aniž se vstřebává. Ovšem jako zdroj výživy ho umí využít střevní bakterie v tlustém střevu. Inulin se chová jako PREBIOTIKUM. Podpora růstu bifidogenní  mikroflóry  je pro náš organismus velmi důležitá. Baktérie tlustého střeva  přispívají jak ke správné funkci střeva, tak k ochraně před infekcemi.

 

Dále inulin

-          pomáhá snižovat hladinu triglyceridů v krvi
-          podílí se na snižování hladiny cholesterolu v krvi
-          zlepšuje citlivost vůči inzulínu

Jako součást jídelníčku není důležitý jen pro diabetiky či lidi se zvýšenou hladinou cholesterolu, ale pro každého.



U nás jej najdete v jednoporcové Nomině kancelářské a Nomině sportovní

Blog / Novinky

Nesem vám Nominy

Naše tisková prvotina, občasník Nominy najdete zde :)

Inulin

Ve složení nových jednoporcových kaších můžete najít nejen obiloviny, ale také suroviny, jejichž přínos pro organismus nemusíte znát.

Jak na zdravou snídani

Pojďme si ukázat, jak lze stravou podstatně ovlivňovat naší imunitu, abychom odolali nastydnutí nebo i případné chřipce či angíně.

Pšeničný deproteinovaný škrob x přirozeně bezlepkové suroviny

Možná, že někteří s bezlepkovou dietou teprve začínáte, někteří ji už nějakou dobu dodržujete a s deproteinovaným pšeničným škrobem se ve výrobcích se...

První příkrmy aneb začínáme s kaší

To nejlepší, nejkomplexnější a nejšetrnější, čím můžeme naplnit bříška našich nejmenších, je bez diskuze mateřské mléko...

Skrytý lepek v potravinách - na co si dát pozor

Všeobecně platí, že bezlepkové potraviny můžeme rozdělit na přirozeně bezlepkové a takové, ze kterých byl lepek odstraněn během výrobního procesu.

Extruze - Jak se dělá kaše

Jak se vlastně cereálie zpracovávají, aby je bylo možné tak snadno „přetvořit“ na kaši.

Máme nový web!

Dali jsme hlavy dohromady a spustili jsme nové webové stránky!

Využijte výhod nového věrnostního programu.

Čeká na vás spousta nových dárkových předmětů :)

Jednoporcovky Nomina

Tři nové kaše Nomina jsou nachystány tak, aby jednoduše posloužily k přípravě jednoho vydatného pokrmu.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR