Nové jednoporcové kaše neobsahují pouze obiloviny, ale také suroviny, o jejichž pozitivních účincích na lidské tělo jste možná nevěděli. Pojďme se na ně podívat.
Některé rostliny obsahují zásobní sacharid nahrazující běžně známý škrob. Říká se mu inulin a chemicky se řadí mezi fruktany. Nejbohatší na inulin jsou obvykle kořeny a hlízy rostlin. Najdete jej v rostlinách jako česnek, cibule, topinambur nebo slunečnice. Náš inulin pochází z kořenů čekanky.
Lidské tělo rozkládá škrob pomocí enzymů zvaných amylázy. Enzymaticky bohužel není vybaveno tak, aby bylo schopno rozložit inulin, který tak nemůže být použit jako zdroj energie. Protože je rozpustnou vlákninou, inulin projde tenkým střevem, aniž by byl absorbován. Bakterie tlustého střeva jej však dokáží využít jako zdroj energie. Inulin se chová jako PREBIOTIKUM. Podpora růstu bifidogenní mikroflóry je pro lidské tělo extémně důležitá. Bakterie tlustého střeva poté podporují správnou funkci střev a chrání tělo před různými infekcemi.
Inulin dále
- pomáhá snižovat hladinu triglyceridů v krvi
- přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi
- zlepšuje citlivost na inzulin
Nehodí se pouze pro stravu diabetiků nebo lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu, ale pro každého.
Inulin najdete v našich jednoporcových kaších Nomina kancelářská a Nomina sport.