Léto je čas grilování a k němu se hodí také něco přikousnout. Máte-li rádi celozrnné pečivo a chuť si trochu "pohrát", připravte si podle našeho návodu ciabattu z celozrnné špaldové mouky.

Asi bychom to neměli nazývat ciabatta, znalci by nám jistě připomněli, že ta se vyrábí z bílé mouky nejlépe z tvrdé pšenice, ale pro vaši představu jsme zvolili tento název. Do toho! Budme potřebovat jen několik ingediencí, zato více času. Ten ale nemusíme strávit prací s těstem, jen čekáním, až těsto prokvasí.

200 g špaldové celozrnné mouky Nominal

95 g pšeničné hladké mouky + mouka na podsypání

2,5 g čerstvého droždí

5,5 g soli

cca 270 ml vody

Z mouky, droždí, soli a 200 ml chladné vody vyhněteme těsto. Do něj postupně po pár mililitrech přihněteme dalších cca 70 ml. Vždy hněteme, dokud se těsto neodlepuje od mísy. Pak přidáme další vodu. Výsledné těsto je velmi, velmi vláčné (tzv. volné). Necháme ho pár minut odpočinout a mezi tím si připravíme nádobu, která se nám vejde do chladničky. Může to být potravinová krabice z víkem či nižší mísa, kterou překryjeme potravinářskou fólií.

Celou nádobu důkladně vymažeme olejem (opravdu nešetříme) a vyklopíme do ní těsto, zavřeme a dáme do chladničky. Po 5 minutách těsto vytáhneme a budeme překládat. Prsty si namastíme olejem, uchopíme jeden okraj těsta a celý ho lehce vytahujeme do výšky. Překlopíme, jako bychom balili balíček. Stejně to uděláme s protějším okrajem a poté i s dalšími dvěma. Zavřeme a dáme zpět do chladničky. Po deseti munutách postup zopakujeme. Takto těsto v následujících 20 minutách přeložíme ještě 3x. Poté dáme zpět do chladničky a 5-6 hodin se nemusíme starat.

Chladné těsto se potřebuje temperovat, takže jej po vytažení z chladničky necháme při pokojové teplotě. Po 40-60 minutách ho vyklopíme na pomoučený vál, jednoduše vytvarujeme dva podlouhlé či jeden širší tvar a přeložíme na plech s pečícím papírem. Necháme ještě cca 30 minut dokynout. Troubu vyhřejeme na maximum cca 250°C. V ní pečeme ciabattu 25-30 minut. Na dno trouby doporučujeme vložit hned na začátku pečení plochý pekáček s vroucí vodou. Uvolněná pára pomůže i v domácích podmínkách vybarvit povrch pečiva.

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR