Suroviny
2 vejce M 10-15 g třtinového cukru) 1/2 balíčku vanilkového cukru 180 ml mléka 75-80 g celozrnné špaldové mouky Nominal špetka soli máslo na smažení |
200 g drobného ovoce 1 ČL kukuřičného škrobu 2 PL vody 1/2 balíčku vanilkového cukru 1 ČL citrónové šťávy |
Postup
Mnozí z vás již určitě ochutnali u našich sousedů ať v Rakousku nebo v Německu pokrm zvaný Kaiserschmarrn (císařský trhanec). Tento vaječný pokrm se podává v různých částech těchto zemí s různými přílohami: dušené švestky, meruňky, jablečné pyré aj. V době, kdy na zahradách dozrává spousta drobného ovoce (rybíz, jahody, maliny, ostužiny i třešně nebo višně), ho můžeme využít pro přípravu tohoto lahodného pokrmu.
Nejprve si z ovoce připravíme ovocný rozvar. Drobné bobulovité ovoce prohřejeme v kastrolu, přidáme trochu vanilkového cukru, šťávu zahustíme kukuřičným škrobem smíchaným s trochou studené vody. Přidáme citrónovou šťávu. Můžeme ochutit špetkou skořice.
Poté si připravíme trhanec. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny. Postupně střídavě přimícháváme mléko a mouku. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který nakonec jemně přimícháme do těsta. Ihned začneme smažit. Pánev rozehřejeme, pecku másla rozpustíme a rovnoměrně rozetřeme po pánvi. Těsto vlijeme do pánve ve vyšší vrstvě. Smažíme pomalu. Oříškem může být trhanec obrátit. Pomůže nám, když jej rozřežeme třeba na tři díly a ty obrátíme. Ihned placku roztrháme na menší kousky.
Při servírování můžeme trhanec dle chuti ještě přicukrovat moučkovým cukrem. Připojíme ovocný rozvar.
Náš tip: Ovoce můžeme samozřejmě k trhanci přidat i v čerstvé podobě.