350 g bezlepkové mouky Nomix 260 g třtinového cukru 180 ml stolního oleje 5-6 ks vejce (dle velikosti) 140 g bílého jogurtu 250 - 280 g pyré z dýně Hokkaido cca 15 g kypřícího prášku 1-2 ČL mleté skořice _________________________ můžeme přidat 70 g vlašských ořechů, strouhanou citrónovou kůru |
Postup:
Nejprve si připravíme pyré z dýně Hokkaido. Postrouháme ji na jemném struhadle a chvíli podusíme. Do těsta ji přidáváme vychladlou.
Do mísící nádoby dáme celá vejce, cukr a stolní olej a třeme do pěny. Pak přidáme pyré z dýně. Kypřící prášek promícháme s bezlepkovou moukou Nomix. Přidáváme postupně do cukrové hmoty spolu s jogurtem. Nakonec přimícháme celé ořechy.
Těsto nalijeme na vysypaný plech a vložíme do truby vyhřáté na 150 °C (spodní a horní ohřev). Pečeme asi 20 minut. Poté teplotu zvedneme na 170 °C a dopékáme (ještě cca 30 minut).
Těsto samozřejmě můžeme upéct i muffinových košíčkách. Dobu pečení musíme adekvátně zkrátit.
TIP: Koláč můžeme modifikovat přidáním 60 g čerstvého zázvoru, který nastrouháme na jemném struhadle. V tomto případě volíme to nižší množství dýňového pyré.