Suroviny
300 g celozrnné špaldové mouky Nominal 150 g změklého másla (nebo jiného tuku na pečení) 1,5 g kypřícího prášku 80 g bílého jogurtu 2 špetky soli 230-250 g jemně strouhané mrkve |
1 kg jablek cca 100 g rozinek citrónová šťáva i kůra skořice 2-3 PL špaldové cereální kaše Nomina můžeme přidat vlašské ořechy či piniová semínka |
na potírání rozšlehané vejce |
Postup
Když už jste se rozhodli péct z celozrnné špaldové mouky, určitě rádi vyzkoušíte něco méně obvyklého. Mrkev v těstě používám ráda i do bezlepkových receptů, protože jim dodává vláčnost a přitom se krásně snoubí se sladkou chutí moučníků. Krásným příkladem může být slavný "carrot cake". Toto těsto můžete použít i k přípravě jiných závinů (tvarohových, i slaných) či drobnějších kousků. Dávka odpovídá dvěma závinům na běžný plech.
Pro přípravu těsta nejprve smícháme mouku s kypřícím práškem. Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Změklý tuk, mouku, jogurt a sůl promícháme, přidáme mrkev a důkladně prohněteme. Poté schováme do sáčku, krabičky či fólie a necháme odležet alespoň 60 minut v chladnu.
Jablečnou náplň si můžeme připravit podle své chuti. Např. tak, že kilo jablek oloupeme, nastrouháme, ochutíme skořicí, citrónovou šťávou i kůrou, přidáme omyté rozinky a lehce zahustíme špaldovou kaší Nomina.
Těsto vytáhneme z chladničky, rozdělíme na dvě půlky. Rozválíme na tenký plát, poklademe jablečnou náplní. Můžeme přihodit i oříšky. Závin zabalíme a spoje slepujeme rozšlehaným vejcem. Přeložíme na plech a opakujeme i s druhou polovinou těsta. Nakonec oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 25 minut.
Tip: Pokud se vám zdá, že by vám závin s neoslazenými jablky připadal málo sladký, můžete do jablíček přidat trochu vanilkového cukru.