Suroviny
400 g bezlepkové mouky Nomix |
1 ks vejce (větší) |
50g roztopeného másla (oleje) |
90 g cukru (vč. vanilkového) |
230 g vody |
18 g droždí |
3 g soli |
Dochucení: citr. kůra, špetka muškátového oříšku |
povrch: mandlové lupínky, mák |
Postup
Umíchané těsto necháme stát asi 5 min. a hned jej zpracováváme. Z kousků těsta vyválíme válečky a tvoříme různé tvary. Většinou se dělá smyčka jako symbol Jidášova provazu. Položíme na plech a necháme kynout nejlépe v teple (temperovaná trouba). Dobře chráníme před okoráním. Po nakynutí (asi 45 - 50 min. hlavně podle teploty prostředí) potřeme vejcem a můžeme posypat celým mákem nebo mandlovými lupínky. Pečeme při 160-170 °C asi 16- 20 min. , podle velikosti. Zbytečně nepřesušujeme.