Výsledkem tohoto receptu mohou být kakaové cup cakes, jak je znáte, pouze s drobenkou, nebo...když zvolíte vhodnou formičku  či větší košíček, můžete získat "květináček se zeminou", do kterého před podáváním "zasadíte" zelenou rostlinku třeba z barevné dekorační hmoty.

 

Suroviny

130 g bezlepkové mouky Nomix

80 g třtinového cukru

20 g vanilkového cukru

2 vejce M

50 g kefíru

60 g stolního oleje

15 g kakaa

asi 8 g kypřícího prášku

160 g strouhané mrkve

strouhaná citrónová kůra

drobenka:

60 g bezlepkové mouky Nomix

40 g másla

30 g moučkového cukru

1 ČL tmavého kakaa

20 g lískových ořechů


Postup 

Vejce, cukr a stolní olej třeme v robotu. Do ušlehané hmoty přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a prosátým kakaem (volíme kakao nepříliš alkalické s čokoládovou chutí). Přidáme najemno postrouhanou mrkev, kefír a kůru z chemicky neošetřeného citrónu.

Drobenku si připravíme tak, že mouku nejprve promícháme s prosátým kakaem. Vybíráme kakao co nejtmavší, aby i drobenka byla co nejtmavší. Pak přidáme cukr a změklé máslo a prsty promísíme. Nakonec vmísíme oříšky, které předem posekáme nožem nadrobno (cca 3mm kousky).

Takto připravené těsto vlijeme do vybraných forem. Na povrch přidáme vrstvu drobenky, kterou nastrouháme na hrubém struhadle. Počítáme s tím, že se nám výška těsta zvedne, těsto zvětší svůj objem. Pečeme zvolna, aby byl povrch co nejrovnější. Podle velikosti formiček (košíčků) nejprve asi 10 minut při 150 °C, poté zvedneme teplotu na 170 °C a dopékáme dalších 10-15 minut.

Kakaový dortík podpořený menším množstvím mrkve je vláčný a chutný. 

 

Tip: Dortíky doporučujeme péct den předem, chutě se krásně propojí.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR