Suroviny
150 g bezlepkové mouky Nomix 100 g kaštanové mouky 180 g moučkového cukru 1 balení vanilkového cukru nebo trocha van. extraktu 130 g mletých oříšků nebo neloupaných mandlí 150 g másla nebo tuku na pačení 15 g kakaa 1 celé vejce koření: 1-1,5 PL skořice cca 2 g drceného hřebíčku 1/3 ČL mletého badyánu lze přidat špetku drceného anýzu citrónová kůra |
Postup
K vánočnímu stolu patří neodmyslitelně kousky cukroví plné "vzácného" koření. Nemusí to být jen perníčky. Trochu netradiční surovinou může být přirozeně bezlepková kaštanová mouka. Vyzkoušejte naši kombinaci, třeba si tento recept přidáte do své bezlepkové kartotéky.
Vejce, máslo a cukr utřeme, přidáme koření, strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu (asi z 1/2 citrónu), nakonec vmícháme mouky promíchané s prosátým kakaem a mleté mandle. Těsto necháme v chladnu odležet min. 1 hodinu. Vtlačujeme do formiček na medvědí tlapky (nejvíc mohu doporučit silikonové pláty formiček - nemusí se vymazávat, je elastické a tvary se z něj po upečení vytlačí lehce a beze ztrát). Pečeme při 160 °C cca 15 minut. Necháme chvíli vychladnout, teprve pak vyklepáváme z formiček.