Suroviny
400 g bezlepkové mouky NOMIX |
220 ml teplé vody |
1 vejce a 1 žloutek |
60 g cukru (včetně vanilkového) |
40 ml oleje |
16 g čerstvého droždí |
3 g soli |
1 až 2 lžíce rumu |
2 až 3 g prášku do pečiva |
strouhaná citrónová kůra |
Postup
Těsto si můžeme nechat umíchat v domácí pekárně. V tom případě na dno mísy nalijeme teplou vodu, do ní rozdrobíme droždí, přidáme olej, cukr, vejce, mouku, strouhanou citrónovou kůru a sůl. Promícháme. Konzistenci upravujeme až po 10 minutách, kdy nabobtnají složky NOMIXu. Necháme odpočinout asi 5 minut a hned s ním pracujeme. Dobře se tvaruje na nepřilnavém lehce pomaštěném povrchu lehce pomaštěnými dlaněmi.
Při přípravě koblihů těsto nerozvalujeme a nevykrajujeme kolečka, ale těsto si pouze rozdělíme na menší kousky (cca 70 g) podle velikosti koblihy. Každý kousek dlaní roztlačíme a na něj dáme trochu meruňkové zavařeniny (tužší). Těsto zabalíme. Kuličky odložíme na pomaštěný plech, mírně roztlačíme a necháme kynout. Nakynuté vkládáme do horkého tuku. Jeho teplota by měla být taková, aby se smažil 4 až 5 minut. Vytáhneme a osušíme papírovou utěrkou. Posypeme moučkovým cukrem.Méně pracná varianta je, že koblížky usmažíme neplněné a teprve pak je prořízneme a naplníme zavařeninou nebo vanilkovým krémem.
Náš tip:
Variantou koblihového těsta jsou Mandlové koblížky
Hrst hrozinek omyjeme a osušíme (ale pro dospělé můžeme také namočit na několik hodin např. do vína nebo rumu). Do základního těsta přidáme hrst mandlí rozemletých nahrubo a rozinky. Pokud jsou rozinky mokré, můžeme ještě přidat trochu mouky. Z odpočatého těsta tvarujeme kuličky. Po usmažení pocukrujeme.
Další variantou jsou Bavorské vdolky
Vdolky připravujeme jako koblihy, jen uprostřed koblihy necháme důlek. Ten zůstane i po usmažení (a nebude tak zlatý jako okolní těsto). Osušené ještě teplé shora zdobíme např. utřeným tvarohem a povidly.