Suroviny

400 g bezlepkové mouky NOMIX
220 ml teplé vody
1 vejce a 1 žloutek
60 g cukru (včetně vanilkového)
40 ml oleje
16 g čerstvého droždí
3 g soli
1 až 2 lžíce rumu
2 až 3 g prášku do pečiva
strouhaná citrónová kůra

Postup

Těsto si můžeme nechat umíchat v domácí pekárně. V tom případě na dno mísy nalijeme teplou vodu, do ní rozdrobíme droždí, přidáme olej, cukr, vejce, mouku, strouhanou citrónovou kůru a sůl. Promícháme. Konzistenci upravujeme až po 10 minutách, kdy nabobtnají složky NOMIXu. Necháme odpočinout asi 5 minut a hned s ním pracujeme. Dobře se tvaruje na nepřilnavém lehce pomaštěném povrchu lehce pomaštěnými dlaněmi.

Při přípravě koblihů těsto nerozvalujeme a nevykrajujeme kolečka, ale těsto si pouze rozdělíme na menší kousky (cca 70 g) podle velikosti koblihy. Každý kousek dlaní roztlačíme a na něj dáme trochu meruňkové zavařeniny (tužší). Těsto zabalíme. Kuličky odložíme na pomaštěný plech, mírně roztlačíme a necháme kynout. Nakynuté vkládáme do horkého tuku. Jeho teplota by měla být taková, aby se smažil 4 až 5 minut. Vytáhneme a osušíme papírovou utěrkou. Posypeme moučkovým cukrem.Méně pracná varianta je, že koblížky usmažíme neplněné a teprve pak je prořízneme a naplníme zavařeninou nebo vanilkovým krémem.

Náš tip:
Variantou koblihového těsta jsou Mandlové koblížky

Hrst hrozinek omyjeme a osušíme (ale pro dospělé můžeme také namočit na několik hodin např. do vína nebo rumu).  Do základního těsta přidáme hrst mandlí rozemletých nahrubo a rozinky. Pokud jsou rozinky mokré, můžeme ještě přidat trochu mouky.  Z odpočatého těsta tvarujeme kuličky. Po usmažení pocukrujeme.

Další variantou jsou Bavorské vdolky

Vdolky připravujeme jako koblihy, jen uprostřed koblihy necháme důlek. Ten zůstane i po usmažení (a nebude tak zlatý jako okolní těsto). Osušené ještě teplé shora zdobíme např. utřeným tvarohem a povidly.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR