Suroviny

400 g bezlepkové mouky Nomix
220 ml (g) vody
1 celé vejce a 1 a žloutek
60 g cukru (vč. vanilkového)
40 g oleje
16 g čerstvého droždí
3 g soli
1-2 PL rumu
2-3 g prášku do pečiva (nemusí být,
ale jsou křehčí)
strouhaná citrónová kůra

 

Postup

Na pultech obchodů se stále častěji  objevují vedle koblížků tzv. donuts (donáty). Můžeme je dětem připravit i doma.

 

Těsto si můžeme zamíchat v domácí pekárně. Na dno nalijeme teplou vodu, do ní rozdrobíme droždí, přidáme olej, cukr, vejce, mouku, strouhanou citrónovou kůru  a sůl. Konzistenci upravujeme až tak po 10 min, kdy už nabobtnají  složky Nomixu. Těsto necháme odpočinout  asi 5 min. a hned  s ním pracujeme. Dobře se tvaruje na nepřilnavém lehce pomaštěném povrchu  (př. deska kuchyňské linky) lehce pomaštěnými dlaněmi. 

 

Z kousku těsta (cca 70 g) vytvarujeme kuličku, jako bychom dělali koláček. Uprostřed  propíchneme prstem a vytvoříme kroužek, aby uprostřed zůstala díra aspoň 3 cm (po nakynutí se totiž zmenší). Nakynuté kroužky smažíme jako koblihy, po usmažení osušíme. Další úprava je na nás. Můžeme je pouze obalit v krupicovém cukru se skořicí nebo si můžeme vyhrát s polevou ( ledovou cukrovou, čokoládovou,…)

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR