Suroviny
400 g bezlepkové mouky Nomix |
Postup
Na pultech obchodů se stále častěji objevují vedle koblížků tzv. donuts (donáty). Můžeme je dětem připravit i doma.
Těsto si můžeme zamíchat v domácí pekárně. Na dno nalijeme teplou vodu, do ní rozdrobíme droždí, přidáme olej, cukr, vejce, mouku, strouhanou citrónovou kůru a sůl. Konzistenci upravujeme až tak po 10 min, kdy už nabobtnají složky Nomixu. Těsto necháme odpočinout asi 5 min. a hned s ním pracujeme. Dobře se tvaruje na nepřilnavém lehce pomaštěném povrchu (př. deska kuchyňské linky) lehce pomaštěnými dlaněmi.
Z kousku těsta (cca 70 g) vytvarujeme kuličku, jako bychom dělali koláček. Uprostřed propíchneme prstem a vytvoříme kroužek, aby uprostřed zůstala díra aspoň 3 cm (po nakynutí se totiž zmenší). Nakynuté kroužky smažíme jako koblihy, po usmažení osušíme. Další úprava je na nás. Můžeme je pouze obalit v krupicovém cukru se skořicí nebo si můžeme vyhrát s polevou ( ledovou cukrovou, čokoládovou,…)