Suroviny

Těsto:

200 g mouky Nomix
65 g másla
65 g cukru moučka (včetně vanilky)
0,8–1 dl mléka
1 žloutek
cca 5 g kypřícího prášku
citrónové kůry

 

Krém:

500 ml mléka
1,5 balíčku vanilkového pudinku
100 g másla
80 g cukru
1 vanilkový cukr

 

cca 500 g jahod nebo jiného ovoce

 

Postup

 

Suché suroviny promícháme, přidáme rozměklý tuk, mléko a vejce. Dobře prohněteme a vzniklé těsto necháme odležet asi 1 hodinu v chladnu. Těsto roztlačíme do koláčové formy (nebo rozválíme na tenčí plát a přeneseme válečkem do formy). Dno koláče propícháme vidličkou, aby se střed nezvedal. Také můžeme na těsto položit kruh pečícího papíru a něj suché fazole. Pečeme asi 20 min. při 170 °C.

 

Z mléka svaříme na hustý pudink. Necháme vychladit (průběžně mícháme, aby neokoral).  Máslo utřeme s cukrem a pak do něj po částech přimícháváme zchladlý pudink. Můžeme dochutit  lžící (nebo 2 i 3) rumu.  Doladíme i sladkost.

 

Korpus necháme vychladnout, pak na něj rozetřeme krém a nakonec koláč dozdobíme spoustou pokrájených čerstvých jahod. Pokud koláč nepodáváme ihned, můžeme povrch jahod (aby neosychaly) potřít zavařeninou rozmíchanou v troše vody. Nic nezkazíme kopečkem šlehané smetany při servírování.

 

Tip: Místo pudinku můžeme samozřejmě použít 60 g kukuřičného škrobu (Maizeny). V tom případě budeme pro ochucení potřebovat vanilkový extrakt nebo aroma.

 

Cukr můžeme nahradit medem.
Jahody můžeme kombinovat s ovocem, které nám na zahradě právě dozrává.

 

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR