Suroviny
Těsto: |
200 g mouky Nomix
|
Krém: |
500 ml mléka
|
cca 500 g jahod nebo jiného ovoce |
Postup
Suché suroviny promícháme, přidáme rozměklý tuk, mléko a vejce. Dobře prohněteme a vzniklé těsto necháme odležet asi 1 hodinu v chladnu. Těsto roztlačíme do koláčové formy (nebo rozválíme na tenčí plát a přeneseme válečkem do formy). Dno koláče propícháme vidličkou, aby se střed nezvedal. Také můžeme na těsto položit kruh pečícího papíru a něj suché fazole. Pečeme asi 20 min. při 170 °C.
Z mléka svaříme na hustý pudink. Necháme vychladit (průběžně mícháme, aby neokoral). Máslo utřeme s cukrem a pak do něj po částech přimícháváme zchladlý pudink. Můžeme dochutit lžící (nebo 2 i 3) rumu. Doladíme i sladkost.
Korpus necháme vychladnout, pak na něj rozetřeme krém a nakonec koláč dozdobíme spoustou pokrájených čerstvých jahod. Pokud koláč nepodáváme ihned, můžeme povrch jahod (aby neosychaly) potřít zavařeninou rozmíchanou v troše vody. Nic nezkazíme kopečkem šlehané smetany při servírování.
Tip: Místo pudinku můžeme samozřejmě použít 60 g kukuřičného škrobu (Maizeny). V tom případě budeme pro ochucení potřebovat vanilkový extrakt nebo aroma.
Cukr můžeme nahradit medem.
Jahody můžeme kombinovat s ovocem, které nám na zahradě právě dozrává.