Těsto (kulatý plech Ø 28 cm): 120 g špaldové mouky hladké Nominal 80 g špaldové mouky hrubé Nominal 30 g třtinového cukru 12 g čerstvého droždí 30 g roztopeného másla 2 g soli 140 ml vlažného mléka 1 žloutek (stačí 1/2 žloutku) citrónová kůra strouhaná |
Drobenka: 100 g špaldové mouky hrubé Nominal 70 g špaldové mouky hladké Nominal 50 g másla 50 g cukru krupice (vč. vanilkového) |
meruňky cca 500 g, hrst sekaných mandlí |
Postup:
Suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Při pečení kynutého koláče si nejprve připravíme kvásek. Droždí v misce smícháme s trochou cukru, hladké mouky a vlažného mléka. Necháme vzejít (cca 15 minut, podle teploty prostředí). V míse smícháme mouky se zbylým cukrem, na okraj mísy dáme sůl, do středu mísy žloutek, roztopené másla a vzešlý kvásek. Přiléváme vlažné mléko a mícháme. Poté důkladně hněteme za vzniku hladkého, hebkého , volného těsta. To překryjeme utěrkou a na chráněném místě necháme kynout cca 1 hodinu (těsto zdvojnásobí svůj objem).
Mezitím omyjeme a osušíme meruňky, rozpůlíme je, pokud jsou velké, můžeme i rozčtvrtit. Z mouky, másla a cukru mnutím mezi prsty přichystáme drobenku. Pro milovníky skořice doporučuji vylepšit skořicí.
Vykynuté těsto promačkáme a zbavíme vzniklých plynů. Přeneseme na vymazaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Poklademe kousky meruněk (slupkou dolů) a zasypeme drobenkou a sekanými mandlemi. Koláč necháme znovu několik minut nakynout.
Pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut při 170 °C.