Těsto (kulatý plech Ø 28 cm):

120 g špaldové mouky hladké Nominal

80 g špaldové mouky hrubé Nominal

30 g třtinového cukru 

12 g čerstvého droždí

30 g roztopeného másla

2 g soli

140 ml vlažného mléka

1 žloutek (stačí 1/2 žloutku)

citrónová kůra strouhaná

Drobenka:

100 g špaldové mouky hrubé Nominal

70 g špaldové mouky hladké Nominal

50 g másla

50 g cukru krupice (vč. vanilkového)

 

meruňky cca 500 g, hrst sekaných mandlí

 

Postup:

Suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Při pečení kynutého koláče si nejprve připravíme kvásek. Droždí v misce smícháme s trochou cukru, hladké mouky a vlažného mléka. Necháme vzejít (cca 15 minut, podle teploty prostředí). V míse smícháme mouky se zbylým cukrem, na okraj mísy dáme sůl, do středu mísy žloutek, roztopené másla a vzešlý kvásek. Přiléváme vlažné mléko a mícháme. Poté důkladně hněteme za vzniku hladkého, hebkého , volného těsta. To překryjeme utěrkou a na chráněném místě necháme kynout cca 1 hodinu (těsto zdvojnásobí svůj objem). 

Mezitím omyjeme a osušíme meruňky, rozpůlíme je, pokud jsou velké, můžeme i rozčtvrtit. Z mouky, másla a cukru mnutím mezi prsty přichystáme drobenku. Pro milovníky skořice doporučuji vylepšit skořicí.

Vykynuté těsto promačkáme a zbavíme vzniklých plynů. Přeneseme na vymazaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Poklademe kousky meruněk (slupkou dolů) a zasypeme drobenkou a sekanými mandlemi. Koláč necháme znovu několik minut nakynout.

Pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut při 170 °C.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR