Základem letního dortu je tenký korpus, který charakterem připomíná müsli sušenku. Můžeme použít kulatou dortovou formu či malé formičky na tartaletky. Na upečený korpus se nalije krém, který už se nepeče a celý dort se nechá v chladu zatuhnout a proležet.

Těstový základ:

 

 

60 g bezlepkové mouky Nomix

20 g creální kaše Nominy lahodné

20 g třtinového cukru

50 ml stolního oleje nebo 50 g másla

2 PL medu

2-3 PL vody

 

1,5-2 g jedlé sody

skořice (dle chuti) cca 1 ČL

špetka soli

25 g rozinek

25 g klikvy (brusinek)

25 g lískových oříšků

40 g mandlí

Rozinky, brusinky, lískové oříšky i mandle nožem posekáme tzv. nahrubo. Máslo necháme roztopit. Med by měl být tekutý. Poté smícháme všechny ingredience a vytvoříme rozsýpavé těsto, které natlačíme rovnoměrně na dno vymaštěné dortové formy. Pozdější vytahování dortu z formy si můžeme usnadnit tím, že dno formy pokryjeme vrstvou alobalu a na ni dáme těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 13 minut při 170 °C. Necháme vychladnout a zalijeme krémem. Ten připravíme takto:

Krém:

1 vejce (žloutek + bílek)

50 g třtinového cukru

šťáva z 1 citrónu (cca 50 g)

190 g měkkého tvarohu (ne vaničkového)

130 g zakysané smetany

3 plátky želatiny

Vaječný žloutek šleháme na vodní lázni s třtinovým cukrem, přidáme citrónovou šťávu a ještě chvíli šleháme. Hmotu prošleháme s tvarohem a zakysanou smetanou. Želatinu namočíme na chvilku do trochy vody (cca 4 PL), poté zahřejeme a zároveň mícháme, dokud se želatina nerozpustí (nevaří se). Tento roztok vmícháme do krému. Pokud použijeme BIO citrón, můžeme přidat i jeho postrouhanou kůru. Jako poslední lehce přimícháme tuhý sníh z bílku (při šlehání můžeme přidat pár zrnek soli). Výsledkem je dobře tuhnoucí krém, který výrazně chutná po citrónu. Krém nalijeme na upečený korpus a dáme do chladna. Bílá plocha jeho povrchu je čistý list, který zve k dozdobení (a samozřejmě i dochucení) jakýmkoli letním ovocem či jejich kombinací.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR