Základem letního dortu je tenký korpus, který charakterem připomíná müsli. Můžeme použít kulatou dortovou formu či malé formičky na tartaletky. Na upečený korpus se nalije krém, který už se nepeče a celý dort se nechá v chladu zatuhnout a proležet.

Těstový základ:

 

80 g celozrnné špaldové mouky Nominal

40 g jemných ovesných vloček

25 g třtinového cukru

60 ml stolního oleje nebo 50 g másla

1 PL medu

3-4 PL vody

 

1,5-2 g jedlé sody

skořice (dle chuti) cca 1 ČL

špetka soli

25 g rozinek

25 g klikvy (brusinek)

25 g lískových oříšků

40 g mandlí

Rozinky, brusinky, lískové oříšky i mandle nožem posekáme tzv. nahrubo. Máslo necháme roztopit. Med by měl být tekutý. Poté smícháme všechny ingredience a vytvoříme rozsýpavé těsto, které natlačíme rovnoměrně na dno vymaštěné dortové formy. Pozdější vytahování dortu z formy si můžeme usnadnit tím, že dno formy pokryjeme vrstvou alobalu a na ni dáme těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 13 minut při 170 °C. Necháme vychladnout a zalijeme krémem. Ten připravíme takto:

Krém:

1 vejce (žloutek + bílek)

50 g třtinového cukru

šťáva z 1 citrónu (cca 50 g)

190 g měkkého tvarohu (ne vaničkového)

130 g zakysané smetany

3 plátky želatiny

Vaječný žloutek šleháme na vodní lázni s třtinovým cukrem, přidáme citrónovou šťávu a ještě chvíli šleháme. Hmotu prošleháme s tvarohem a zakysanou smetanou. Želatinu namočíme na chvilku do trochy vody (cca 4 PL), poté zahřejeme a zároveň mícháme, dokud se želatina nerozpustí (nevaří se). Tento roztok vmícháme do krému. Pokud použijeme BIO citrón, můžeme přidat i jeho postrouhanou kůru. Jako poslední lehce přimícháme tuhý sníh z bílku (při šlehání můžeme přidat pár zrnek soli). Výsledkem je dobře tuhnoucí krém, který výrazně chutná po citrónu. Krém nalijeme na upečený korpus a dáme do chladna. Bílá plocha jeho povrchu je čistý list, který zve k dozdobení (a samozřejmě i dochucení) jakýmkoli letním ovocem či jejich kombinací.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR