Suroviny

180 g bezlepkové moukyNomix
20 g hladké kukuřičné mouky
70 g cukru moučka (vč. vanilkového cukru)
45 g vejce (menší celé)
80 g másla
40 ml(g) mléka
cca 3 g kypřícího prášku
náplň: 200 g cukru moučka, 150 g mletých
ořechů (lze kombinovat s drobky z cukroví
či piškoty), svázat rumem
hořká čokoláda, máslo na zdobení

 

Postup

 

Suroviny na těsto dobře prohněteme a necháme odležet v chladnu. Těsto rozválíme na plát asi 4 mm, vykrajujeme kolečka a vkládáme do dobře vymazaných formiček na košíčky. Pečeme při 160°C asi 12-15 min. Vyklepáváme, až trochu zchladnou. Za horka jsou více křehké.

Pomleté ořechy a drobky (zlomky z jiného cukroví) spojíme s cukrem rumem (pokud by to bylo moc, můžeme kombinovat s lžící mléka). Necháme odležet. Z hmoty tvoříme kuličky přiměřené velikosti košíčků a vtlačíme do nich půlku vlašského ořechu. Povrch polijeme čokoládovou polevou z hořké čokolády a trochy másla rozehřáté na vodní páře.

Náš tip:
Linecké košíčky si můžeme připravit i prázdné do zásoby a plnit je až před podáváním např. žloutkovým krémem a čerstvým či kompotovaným ovocem. Žloutkový krém: 300 ml mléka, 2 žloutky a vanilkový pudink svaříme na hustou kaši a za průběžného míchání ochladíme. 100 g změklého másla utřeme se 80 g cukru a postupně vmícháme pudink. Dochutíme rumem (2 PL).

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR