Suroviny
Těsto I. |
240 g bezlepkové mouky NOMIX |
120 g vody |
1 lžička citrónové šťávy |
větší špetka soli |
bílek z 1 vejce |
Těsto II. |
40 g bezlepkové mouky NOMIX |
200 g másla nebo jiného tuku |
Postup
I – Ze surovin vymícháme vláčné těsto, které necháme v mikroténové fólii odležet hodinu (nebo do druhého dne) v chladu.
II - Máslo rozmícháme s moukou a v tenčí vrstvě (asi 1 cm) rozetřeme na pečící papír do pravidelného tvaru čtverce nebo obdélníku. Necháme odležet v chladu. Obě těsta by měla mít přibližně stejnou konzistenci.
Těsto I rozválíme, tukovou placku do něj pečlivě zabalíme, aby nikde nevyčnívala, a vše rozválíme jen v jednom směru na trojnásobnou délku. Pracujeme pomalu a s citem, netlačíme příliš, abychom těsto hned při prvním provalování nepotrhali. Podsypáváme si hladkou kukuřičnou moukou. Rozválené těsto v jedné třetině přeložíme směrem do středu a druhý konec také. Zabalíme do mikrotenu a vložíme do ledničky na 30 až 45 minut. Poté těsto vyjmeme a opět rozvalujeme, tentokrát v opačném směru. Těsto rozválíme na čtyřnásobnou délku. Kraje přeložíme do středu a půlky k sobě. V mikrotenu vložíme do chladničky a celou proceduru zopakujeme ještě dvakrát. Další vrstvičky už zbytečně neděláme, těsto by nebylo křehčí, ale obě těsta by se spojila, a to nechceme.
Připravené těsto může zůstat v chladničce 2 až 3 dny.
Pečeme při teplotě 210 °C asi 20min (podle velikosti pečeného kusu) dozlatova.