Tmavý rustikální chléb svými vlastnostmi připomíná chleby s obsahem barevných sladových mouk a sladových extraktů. Vyznačuje se plnou chutí a specifickou vůní. Při zadělávání těsta je možné chléb „vylepšit“ přídavkem různých semínek (len, sezam, dýně...). Např. slunečnicová semínka jsou nejen zdrojem velmi cenných živin, ale vypadají v tmavém těstě velmi pěkně. Doslova k nakousnutí. Dobrou chuť!

 

Složení:
Bezlepkový pšeničný škrob, lupinová mouka, jáhlová mouka, bramborové vločky, vláknina (lněná, jablečná), zahušťovadlo: guarová mouka, cukr, sůl, jablkový prášek, chlebové koření.
Skladování: Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. Chránit před přímým sluncem.
Průměrné výživové hodnoty: Energie 1448kJ/343kcal * tuky 1,7g * NMK 0,4g * sacharidy 71g * cukry 3,7g * VLÁKNINA 8,2g * bílkoviny 6,6g * sůl 2g
Balení: 500g
Trvanlivost:  Při dodržení skladovacích podmínek 12 měsíců.
Upozornění: 

Neobsahuje lepek, GMO, mléko, vejce.


Základní příprava:

  • 500g směs
  • 475ml(g) vody
  • 20ml oleje
  • 15g čerstvého droždí

Postup pro pečení v běžné troubě:

Vymíchejte těsto dle návodu. Těsto nechejte chvíli odpočinout a pak naplňte do důkladně vymazané formy. Ta by měla být naplněna maximálně do 3/5, aby mělo těsto prostor ke kynutí. Snadné je těsto zpracovávat naolejovanými dlaněmi. Z těsta můžete vytvarovat válec, obalit např. ve slunečnicových semínkách a teprve potom vtlačit do formy. Chléb necháte kynout 45–60 min. pod vlhkou utěrkou, aby povrch neokoral. Pečte ve vyhřáté troubě při 180°C cca 60 min. Pokud se vám bude zdát, že povrch chleba rychle tmavne, přikryjte ho včas alobalem. Po upečení hned vyklopte, ale krájejte až po vychladnutí.

Slunečnicové kostky:

Těsto připravte stejně jako na chléb, jen množství vody snižte na 465ml. Vytvarujte obdélník cca 12x20 cm (vysoký asi 6 cm). Tu rozkrájejte na 6 čtverců (cca 6x6 cm), obalte ve slunečnicových semínkách a uložte na plech. Nechejte kynout asi 35 min. (dle teploty), chraňte před okoráním. Pečte při 210°C asi 20 min.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR