Suroviny
200 g cukru krupice |
140 g mouky Nomix |
60 g kukuřičné hl. mouky |
80 g Hery nebo másla |
4 ks vejce |
5PL teplé vody |
1 PL kakaa |
1 prášek do pečiva (asi 12 g) |
140 g mletých vlašských ořechů
|
Karamelový krém: |
250g másla |
1 balíček vanilkového pudingu (40 g kukuřičného škrobu) |
0,3 l mléka |
30g moučkového cukru |
Karamelový sirup alespoň ze 100 g
|
Dohotovení: |
Cca 100 g ořechů |
Rum či brandy na prolití |
Postup
Korpus:
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky utřeme s cukrem, vodou a tukem do pěny. Nomix, mouku, mleté ořechy, prosáté kakao a kypřící prášek smícháme a vmícháme do pěny. Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků.Dortovou formu vymažeme a vysypeme. Dávka těsta odpovídá kulaté formě o průměru 22 cm. Dort pečeme při 160-170°C asi 45min.
Krém:
Karamelový sirup si připravíme takto: cukr krupice dáme do hrnce, přidáme lžíci vody a zahříváme. Cukr se začne roztápět a postupně karamelizovat. Zhnědne a změní aroma. Nesmíme ho spálit, byl by hořký. Přidáme k němu trochu vody a karamel v ní rozpustíme. Sirup se chová jako med, za horka je řídký, po ochlazení zhoustne. Vodu odvaříme tak, aby měl sirup po vychladnutí konzistenci řidšího medu.
Pudingový prášek rozmícháme v mléce a uvaříme. Za stálého míchání přidáváme vychladlý karamelový sirup, až má hustý puding chuť, jaká nám vyhovuje. Až do vychladnutí průběžně mícháme, ať se nevytvoří hrudky. Zbytek karamelového sirupu můžeme uchovávat ve skleničce klidně několik měsíců. Dá se použít např. na pohár či do jogurtu.
Rozměklé máslo umícháme s cukrem a postupně k němu přidáváme vychladlý karamelový puding.
Dortový korpus 2x prořežeme. Spodní díl potřeme zhruba 1/3 krému, přiložíme prostřední díl. Ten nejprve prolijeme alkoholem a poté natřeme další částí krému. Zbytkem krému (nechte si větší část) potřeme dort ze všech stran a oblepíme nahrubo pomletými ořechy.
Tip: Karamelový krém můžeme samozřejmě nahradit svým oblíbeným.