Těsto (na kulatý plech Ø 28 cm): 250 g špaldové mouky hladké polosvětlé Nominal 3-4 g kypřícího prášku 1 vejce M 80 g změklého másla 75 g cukru krupice (vč. vanilkového) špetka soli 140 ml mléka podle chuti i citrónová kůra |
Tvarohová náplň: 200 g měkkého tvarohu (NE vaničkového) 1 vejce = 1 žloutek + 1 bílek 40 g cukru (vč. vanilkového) citrónová kůra Drobenka: 90 g špaldové mouky hrubé Nominal 80 g špaldové mouky hladké polosvětlé Nominal 50 g cukru moučka (vč. vanilkového) 60 g másla |
Rybíz |
Postup:
Všechny suroviny na koláč si připravíme předem, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Nejprve si přichystáme jednotlivé komponenty koláče. Mouku, cukru a máslo mneme mezi prsty a získáme sladkou drobenku. Rybíz omyjeme, oddělíme jednotlivé kuličky a necháme řádně okapat vodu. Tvarohovou náplň připravíme tak, že třeme žloutek s polovinou cukru, poté přidáme měkký tvaroh a nakonec jemně vmícháme pevný sníh z bílku a zbytku cukru.
Příprava těsta: vejce, cukr a máslo utřeme, do hmoty střídavě přidáváme mouku promíchanou s kypřícím práškem a mléko. Těsto nalijeme na vymazaný plech a rovnoměrně rozetřeme. Povrch potřeme připravenou tvarohovou náplní, poklademe rybízem a dohotovíme připravenou drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C. Teplotu musíme přizpůsobit způsobu ohřevu. Čas pečení také ovlivňuje materiál použité formy (jinak se propéká ve formě keramické, rychleji ve formě plechové.
Náš tip: Drobenku můžete dochutit skořicí.