Směsi na chleba můžeme využít nejen na přípravu chleba v domácí pícce či v troubě, ale také pečiva s charakterem dalamánku. Vyzkoušejte slunečnicové kostky.
400 g směsi na chléb rustikální 370 ml vody 16 g oleje 12 g čerstvého droždí slunečnicová semínka 1 PL oleje na tvarování těsta |
Postup:
Čerstvé droždí, olej, vodu a směs na chleba dobře prohněteme a necháme několik minut odležet (cca 5). Poté vyklopíme na hladkou plochu, kterou můžeme proti lepení pomastit. Stejně tak si můžeme mírně pomastit i dlaně. Těsto rostlačíme do vrstvy cca 7 cm vysoké do tvaru obdélníku. Povrch těsta hustě posypeme slunečnicovými semínky a zatlačíme je do těsta. Poté pekařskou kartou nebo nožem těsto rozřežeme na 6 přibližně stejných částí - čtverců. Kostky přeložíme na plech s pečícím papírem. Necháme na teplém místě kynout (podle teploty 30 minut i déle). P
Troubu si vythřejeme na 220-230 °C a nakynuté kostky v ní pečeme asi 20 minut.