Chia semínka (šalvěj hispánská) obsahující přes 30% vlákniny spolu s moukou ze zlatého lnu doplňují nutriční hodnotu této chlebové směsi k přípravě chutného, vláčného a bezlepkového chleba. Chléb vyrobený z této směsi je světlý a neobsahuje chlebové koření. Díky tomu je vhodný i k přípravě pečiva (ciabatta, bagetka apod.).

 

Složení:
Bezlepkový pšeničný škrob, lupinová mouka, jáhlová mouka, bramborové vločky, chia semínka (5%), zahušťovadlo: guarová mouka, cukr, sůl.
Skladování: Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. Chránit před přímým sluncem.
Průměrné výživové hodnoty: Energie 1454kJ/344kcal * tuky 3g * NMK 0,4g * sacharidy 67g * cukry 3,5g * VLÁKNINA 9,5g * bílkoviny 7,5g * sůl 1,9g
Balení: 500g
Trvanlivost: Při dodržení skladovacích podmínek 12 měsíců.
Upozornění:

Neobsahuje lepek, GMO, mléko, vejce.

 

Základní příprava:

  • 500g směs
  • 500ml(g) vody
  • 20ml oleje
  • 15g čerstvého droždí

 


Postup pro přípravu chleba v domácí pekárně:


Do pečící nádoby nalijeme vlažnou vodu, olej, rozdrobíme čerstvé nebo sušené droždí a přidáme směs na chléb. Doporučená dávka droždí a vody se týká programů na bezlepkové pečení s délkou kynutí cca 45-50 min. a cca 60 min. pečení. Během kynutí by už nemělo být znovu intenzivněji promícháváno.

 

Podle typu pekárny a délky použitého programu můžeme upravit teplotu vody a množství droždí. Pokud je chléb propadlý a překynutý (větší a nerovnoměrné póry ve střídce), snížíme dávku droždí nebo použijeme chladnější vodu. Je-li chléb naopak nedokynutý, má hutnější strukturu a tendenci na povrchu praskat, použijeme více droždí nebo teplejší vodu. Během prvních minut míchání je dobré měkkou stěrkou shrnout suroviny ulpělé na stěnách nádoby do těsta. Chléb krájíme až zcela vychladne.

 

Postup pro pečení v běžné troubě:


Podle receptu smícháme všechny suroviny najednou a prohněteme. Dobře zpracované těsto necháme chvíli odpočinout (cca 5 min) a pak jím naplníme DŮKLADNĚ vymazanou formu. Tvarovat můžeme lehce naolejovanými dlaněmi nebo můžeme podsypávat bezlepkovou hladkou moukou, např. pohankovou. Vytvarovaný váleček z těsta můžeme také obalit ve směsi semínek. Chlebovou formu plníme cca do 3/5. Necháme kynout 45-60 min. (při teplotě 35°C) a chráníme před okoráním. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C 60 minut. Volíme spodní a horní ohřev.


Pro přípravu drobnějšího pečiva (např. bulky, dalamánky, bagetky či ciabatty) ubereme z receptury asi 20ml vody. Zpracováváme jako chléb. Pro pečení baget volíme raději vlnitý plech. Menší kusy kynou cca 40 min., poté pečeme při vyšší teplotě (i 220°C) asi 20-25 min.

 

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR