NOMINAL

špaldové recepty

Celozrnné bagetky špaldové

Celozrnné bagetky špaldové

Suroviny

450 g celozrnné špaldové
mouky Nominal
110 g hl. pšeničné mouky
60-70 g mouky na podsypávání
cca 380 g vody
12 g čerstvého droždí
8,5 g soli
1 ČL cukru
Z toho do kvásku patří:
60 g vlažné vody
40 g hl. pšeničné mouky
1 ČL cukru
12 g čerstvého droždí

Postup

Pokud si chceme doma připravit chutnou bagetu, musíme počítat s tím, že to zabere nějaký čas. Bageta je vždy chutnější, když má těsto prostor pro zrání. V tu dobu s ním nemusíme nic dělat :-), jen mu dát časový prostor.
Nejprve si vezmeme všechnu celozrnnou mouku a 70 g pšeničné hl. mouky a dobře promícháme s 320 g (ml) teplé (ohřáté) vody. Necháme bobtnat min. 15 minut (dokud nevzejde kvásek). Ten si připravíme vzápětí do malé nádoby. Smícháme 60 ml vlažné vody, 40 g hl. pšeničné mouky, cukr a droždí. Nádobu dáme na teplé místo a počkáme, až kvásek vzejde (podle teploty cca 15-20 minut).
Do odleželé směsi mouky a vody přihněteme sůl a kvásek a trpělivě tvoříme hladké vláčné těsto. To přikryjeme třeba utěrkou, položíme na teplé chráněné místo a necháme asi 1 hodinu zrát. Po hodině trochou mouky (na podsypávání) posypeme povrch těsta i okraj mísy a těsto důkladně přehněteme. Opět necháme cca 60 minut zrát.
Nyní je těsto připravené na tvarování. Vyklopíme ho na vál, rozřežeme na 4 díly a stočíme do kuliček. Necháme asi 10 minut odpočinout a válečkem rozválíme každou kuličku na tenkou placku (uvážlivě podsypáváme moukou, aby se nelepilo). Placku důkladně stočíme do válečku a rozválíme na požadovanou délku. Bagety odložíme na plech (pomaštěný nebo s pečícím papírem). Nejlepších výsledků docílíme, použijeme-li vlnitý plech na bagetky (pomůže udržet kulatější tvar). 
Necháme nakynout. K tomuto účelu můžeme použít i troubu. Na její dno můžeme dokonce umístit hluboký talíř s horkou vodou, jako vyvíječ páry. Nakynuté bagety můžeme orosit vodou a posypat smínky. Způsob pečení je dán možnostmi vaší trouby. Vhodné je použít horkovzduch. Teplota cca 230 °C. Misku s horkou vodou v troubě ponecháme i při pečení.
Pokud chceme mít bagetu lesklou (čehož se v běžné troubě dá docílit obtížně), můžeme ji před dopečením potřít rozšlehaným vejcem a ještě na minutu zapéct.

výrobky

pro zpracovatele

pro gastronomii

recepty

kde nás najdete?

V velkoobchod P prodejna G gastro S sídlo firmy L lokalizace
Najdete nás i v prodejnách Rossmann, Albert, Lidl

rychlý dotaz

rychlý kontakt

E-mail: info@nominal.cz
adresa:
Vídeň 6
Velké Meziříčí, 59401
Vysočina, Česká republika
další údaje:
IČ: 29317908 / DIČ: CZ29317908