Suroviny

Těsto:
230 ml vody
250 g směsi na chléb s lněnou
vlákninou Nominal
20 g oleje
40 ml oleje
10 g čerstvého droždí

1 PL melasy(lehce ochutí i obarví)

 

Ovocná složka:
200 g fíků
100 g lískových ořechů
100 g pomerančové kandizované kůry
100 g rozinek
1-2 PL rumu
1-2 ČL skořice (kdo má rád, může přidat
drcený anýz, 1-2 ČL)

 

Postup

 

Mnoho českých turistů si z adventních návštěv našich rakouských či německých sousedů přiváží jako suvenýr typické vánoční pečivo – ovocný chléb. Tato velice chutná alternativa vánočního cukroví či štoly je atraktivní jak na pohled, tak chutí.

Fíky nakrájíme na kousky, smícháme s hrozinkami a kousky kandované kůry a můžeme nechat několik hodin stát promíchané s rumem a kořením. 

 

Umícháme těsto a do něj přidáme ovocný podíl. Hmotnost těsta a hmotnost ovocného podílu by měly být přibližně v poměru 1:1. Hmotu necháme chvíli odpočinout. Pak naplníme dobře vymaštěnou formu na biskupský  chlebíček. Formu s těstem přikryjeme a můžeme vložit do temperované trouby (asi 30 °C), aby těsto lépe kynulo. Pečeme při 180 °C cca 45 minut. Aby se povrch chleba pěkně leskl, můžeme jej potřít rozšlehaným vejcem nebo chvíli před dopečením povrch chleba potřeme sirupem nebo medem zředěným vodou a ještě chvilku dopečeme.

 

Složení ovocného podílu a vzájemný poměr ingrediencí zvolíme dle osobní chuti. Recept neobsahuje mléko, vejce ani další přidaný cukr (kromě ovoce).
Ze sušeného ovoce můžeme nakobinovat i jiné varianty se sušenými švestkami, meruňkami či brusinkami.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR