Suroviny
Těsto: |
230 ml vody |
250 g směsi na chléb s lněnou vlákninou Nominal |
20 g oleje |
40 ml oleje |
10 g čerstvého droždí |
1 PL melasy(lehce ochutí i obarví)
|
Ovocná složka: |
200 g fíků |
100 g lískových ořechů 100 g pomerančové kandizované kůry 100 g rozinek 1-2 PL rumu 1-2 ČL skořice (kdo má rád, může přidat drcený anýz, 1-2 ČL) |
Postup
Mnoho českých turistů si z adventních návštěv našich rakouských či německých sousedů přiváží jako suvenýr typické vánoční pečivo – ovocný chléb. Tato velice chutná alternativa vánočního cukroví či štoly je atraktivní jak na pohled, tak chutí.
Fíky nakrájíme na kousky, smícháme s hrozinkami a kousky kandované kůry a můžeme nechat několik hodin stát promíchané s rumem a kořením.
Umícháme těsto a do něj přidáme ovocný podíl. Hmotnost těsta a hmotnost ovocného podílu by měly být přibližně v poměru 1:1. Hmotu necháme chvíli odpočinout. Pak naplníme dobře vymaštěnou formu na biskupský chlebíček. Formu s těstem přikryjeme a můžeme vložit do temperované trouby (asi 30 °C), aby těsto lépe kynulo. Pečeme při 180 °C cca 45 minut. Aby se povrch chleba pěkně leskl, můžeme jej potřít rozšlehaným vejcem nebo chvíli před dopečením povrch chleba potřeme sirupem nebo medem zředěným vodou a ještě chvilku dopečeme.
Složení ovocného podílu a vzájemný poměr ingrediencí zvolíme dle osobní chuti. Recept neobsahuje mléko, vejce ani další přidaný cukr (kromě ovoce).
Ze sušeného ovoce můžeme nakobinovat i jiné varianty se sušenými švestkami, meruňkami či brusinkami.