Suroviny

200 g mouky Nomix
4 ks vejce
70 g teplé vody (cca 5 PL)
140 g oleje (Hery)
180 g cukru krupice (vč. anilkového)
9-10 g kypřícího prášku
citrónová kůra
( 1 PL kakaa)

 

Postup

 

Ať už svátky Velikonoc ctíme jako křesťanské nebo jako oslavu jara a nového života, nebude na našem stole asi chybět velikonoční beránek, jeden z  nejtradičnějších „kuchařských“ symbolů českých Velikonoc.

 

Postup I:
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Tuk třeme s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Nomix promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do ušlehané hmoty střídavě s vodou. Nakonec jemně vmícháme pevný sníh z bílků a špetky soli. Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané formy. Množství těsta musíme přizpůsobit velikosti své formy. Myslíme na to, že těsto se při pečení zvedá.Vzhledem k tomu, že každá forma je jiná nejen velikostí, ale také materiálem (od silikonu po hrubou keramiku), a to jsou parametry, které ovlivňují pečení, nabízíme toto doporučení. Těsto zapékáme zvolna při 150 °C a postupně zvýšíme na 170°C. Při této teplotě dopékáme podle objemu těsta. Beránka z 200g Nomixu cca 50min.

 

Postup II:
Celá vejce, teplou vodu, olej, citrónovou kůru a cukr třeme do pěny. Pak smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně vmícháme do pěny. Těsto vlijeme do vysypané formy. Další postup je stejný.

Beránek podle prvního postupu je pórovitější a křehčí. Druhý beránek je o něco hutnější, ale vláčnější. Pokud chceme beránka mramorovaného, odebereme 1/3 těsta a přimícháme k němu kakao.

Náš tipBeránka můžeme schovat pod závěj moučkového cukru nebo z něj udělat plemeno čokoládové a polít ho čokoládovou polevou (event. posypat mandlovými lupínky). Nakonec  můžeme beránkovi zavázat kolem krku mašli.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR