Suroviny

200 g bezlepkové mouky Nomix
4 celá vejce
80 g mletého máku
140 ml oleje
170 g cukru krupice (vč. vanilkového)
1 balíček kypřícího prášku (cca 10g)
100 ml teplé vody
citrónová kůra z 1/2 až 1 chemicky
neošetřeného citrónu (podle chuti)
1/3 ČL skořice

 

Na ledovou polevu:
Na 100 g moučkového cukru cca
2 PL citrónové šťávy

 

Postup

Celá vejce, vodu, olej, cukr, strouhanou citrónovou kůru a skořici utřeme do pěny. Bezlepkovou mouku Nomix promícháme s kypřícím práškem a mletým mákem a postupně přidáme do vaječné hmoty. Těsto můžeme nechat ještě asi 5-10 min. stát buď před plněním v míse nebo až ve formě. Složky těsta dobobtnají a nasají tekutinu. Těsto odpovídá středně velké beránkové formě.


Pečeme ve vymazané a vysypané formě v troubě vyhřáté na 150 °C asi 20 min. Poté teplotu zvedneme na 170 °C a dopékáme ještě asi 30 min. Hlídáme, aby se povrch beránka nespálil. Teplotu přizpůsobíme typu trouby.


Záleží jen na nás, jak hotového beránka "umělecky" ztvárníme. Chuťově je výborné zdobení pikantní citrónovou ledovou polevou.  100 g moučkového cukru třeme intenzivně asi s 2 PL citrónové šťávy, dokud se nám cukr nerozpustí a nevytvoří se homogenní hmota.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR