Suroviny

Těsto:
300 g mouky Nomix
170 g vody
1 žloutek (bílek můžeme přidat
do makové náplně)
65 g cukru
1 vanilkový cukr
15 g droždí
2,5 g soli

 

Maková náplň:
Mletý mák
Cukr
Mléko
Trocha zavařeniny nebo povidel
Špetka skořice

 

Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
50 g cukru
vanilkový cukr
1 vejce
30 g másla
Citrónová kůra
1-2 PL kaše Nomina

 

Meruňkový kompot

 

Postup

 

Ptáte se, proč velikonoční? Na to určitě přijdete na konci receptu.

 

Nejprve si připravíme náplně. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme trochu povidel nebo jiné zavařeniny a osladíme. Můžeme přidat i trochu skořice. Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech ingrediencí. Meruňky necháme na sítku okapat.

 

Všechny ingredience na těsto najednou smícháme a dobře prohněteme. Těsto necháme asi 5 min. odpočinout a pak roztlačíme buď na vymazaný plech nebo do kulaté formy (několika menších kulatých). Potřeme celou plochu vrstvou makové náplně, na několika místech pak vytvoříme další vrstvu, tentokrát tvarohové náplně, ve tvaru usmaženého vejce (tzv. volského oka). Do středu každého „bílku“ položíme půlku zavařené meruňky. Necháme nakynout.

 

Pečeme při 170°C asi 25 min (záleží na velikosti formy).

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR