Na formu o průměru 24 cm potřebujeme:

150 g bezlepkové mouky Nomix

100 g změklého másla a 2 lžíce na vymazání formy

80 g třtinového cukru a 4 lžíce na vysypání formy

3 vejce

150 g řeckého nebo smetanového jogurtu

1 lžička vanilkového nebo mandlového extraktu

100 g mletých mandlí (lze nahradit další moukou)

1 lžička kypřicího prášku

¼ lžičky soli

½ lžičky mletého kardamomu

Kůra z 1 citronu nebo pomeranče

4 až 6 mandarinek

40 g sušených brusinek

20 g rumu

Hrst čerstvých brusinek (lze vynechat)

3 lžíce pomerančové nebo meruňkové zavařeniny

Postup:

  1. Brusinky den předem smícháme s rumem a necháme nabobtnat.

  2. Formu s odnímatelnými okraji vymažeme pořádnou vrstvou másla a dno posypeme cukrem.

  3. Mandarinky rozpůlíme a až poté opatrně oloupeme. Řeznou stranou dolů je vyskládáme na dno formy, do mezer můžeme přidat čerstvé brusinky.

  4. Máslo s cukrem šleháme 5 minut elektrickým šlehačem do pěny. Postupně zapracujeme vajíčka, jogurt, vanilku, mouku, mandle, kypřicí prášek, sůl, kardamom a nastrouhanou citrusovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká).

  5. Těsto nalijeme na mandarinky a celé pečeme při 165 °C asi 50 minut dozlatova. Necháme 10 minut vychladnout ve formě a opatrně vyklopíme. Před podáváním koláč potřeme džemem, který jsme rozehřáli na plotně či v mikrovlnné troubě.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR