Suroviny
500 g syrových brambor |
50 g směsi na bramborové těsto |
Postup
Brambory najemno nastrouháme a smícháme se směsí na bramborové těsto. Necháme asi 10 minut odležet. Plech, pekáček či remosku si vymažeme nejlépe sádlem, ale můžeme použít i olej. Hmota nám zhoustne, ale je stále docela řídká, takže ji snadno rozetřeme v tenké vrstvě (max. 1 cm). Pečeme při 170-180 °C, dokud povrch (hlavně okraje) pěkně nezezlátne (35-40 min). Po několika minutách pečení ještě povrch, který už bude mít jemnou kůrku, potřeme troškou tuku.
Hotovou placku nakrájíme na čverce, sypeme moučkovým cukrem a mletým mákem.
Tip: Výborná je i varianta slaná s česnekem a majoránkou přímo v těstě a vyškvařenou slaninkou na polití.