Suroviny

500 g směsi  na chléb s lněnou vlákninou
20 g oleje
13 g čerstvého droždí
voda cca 460-465 ml
celý kmín, hrubá sůl

 

Postup

 

Domácí pekárnou nebo kuchyňským robotem si necháme umíchat těsto podle základní receptury, jenom vody  trochu ubereme, aby se nám těsto lépe tvarovalo. Můžeme použít kteroukoli směs, ale běžnému dalamánku se bude asi nejvíce podobat směs na chléb se lněnou vlákninou. Těsto vyklopíme na pracovní plochu a necháme 5 minut odpočinout.

 

Pro tvarování si ruce potřeme olejem a vykulujeme bochánky (velikost podle našich představ 70–120 g). Ty uložíme na plech. Jejich tvar může být kulatý nebo oválný. Musíme počítat, že těsto není tak snadno tvarovatelné jako běžné pšeničné. Z jedné krabičky směsi (500 g) připravíme asi 1 kg těsta a z něj 12 bulek o hmotnosti přibližně 80 g. Ty se vejdou na jeden plech běžné trouby. Bochánky necháme nakynout (čas dle podmínek kynutí) a ke konci potřeme vodou a posypeme celým kmínem a hrubou mořskou solí (pokud si pečivo zamražujeme, sůl vynecháme). Troubu vyhřejeme na 200 °C a pečeme cca 20 min. Ihned po vsazení dalamánků do trouby postříkáme vnitřní prostor a dalamánky vodou (použijte kropničku s jemným rozprachem vody). Voda se rychle vypaří a pečivo tak získá lesk. 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR