Suroviny
listové těsto viz recept Listové těsto
|
4-5 jablek skořice třtinový cukr vejce na potření |
Postup
Analogicky jako krachle můžeme z listového těsta připravit celý koláč. Listové těsto vyválíme do velké kulaté placky cca 3-4 mm tlusté a válečkem přendáme na plech s pečícím papírem. Jablka nakrájíme na tenká kolečka nebo měsíčky, zakápneme šťávou z citrónu a promneme. Jablka rozprostřeme na povrch koláče. Přidáme trochu skořice a pár zrníček hnědého cuku (můžeme doplnit i ořechy či semínka). Přesahující těsto na okraji nařežeme a přehneme zpět přes ovoce. Okraj koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 210°C asi 20 minut. Proti okorání můžeme jablka potřít po upečení zavařeninou zředěnou vodou. Koláč získá pěkný lesk. Před podáváním ještě doplníme závoj moučkového cukru.