Suroviny

Na těsto I - vodánek

240 g bezlepkové mouky Nomix
120 g vody
1 ČL citrónové šťávy
větší špetka soli
bílek z 1 vejce

 

Na těsto II

40 g bezlepkové mouky Nomix
200 g másla nebo jiného tuku

 

na posyp: kmín, celý mák, sezamová
semínka, strouhaný sýr, sušená paprika,...

 

 

Postup

 

Nejprve si připravíme klasické listové těsto.
Ze surovin na vodánek vymícháme vláčné těsto. Uložíme v chladnu v mikroténové fólii odležet na  hodinu, klidně i do druhého dne.  Máslo  rozmícháme s trochou mouky a v tenčí,cca 1 cm tlusté vrstvě rozetřeme na pečící papír do pravidelného tvaru čtverce nebo obdélníku, abychom jej mohli zabalit do druhého těsta. Uchováme v lednici, ale před konečnou přípravou listového těsta ho vytáhneme tak, aby obě těsta měla přibližně stejnou  konzistenci či tuhost, aby obě kladla válečku přibližně stejný odpor.

 

Těsto I rozválíme, tukovou placku do něj pečlivě zabalíme, aby nikde nevyčnívala, a můžeme rozválet jen v jednom směru na trojnásobnou délku. Pracujeme pomalu a s citem, netlačíme příliš, abychom  těsto hned při prvním provalování nepotrhali. Podsypáváme si např. hladkou kukuřičnou moukou. Rozválené těsto ( vrstva těsta I +vrstva těsta II a zase vrstva těsta I)  v jedné třetině přeložíme směrem do středu a druhý konec také. Dostaneme zase původní plochu, ale z jedné vrstvy tukového těsta máme nad sebou rázem tři. Zabalíme do mikrotenu a vložíme do ledničky na 30-45 min. Poté těsto vyjmeme a opět rozvalujeme, tentokrát v opačném  směru, než minule. Těsto rozválíme na čtyřnásobnou délku. Kraje pak přeložíme do středu a půlky k sobě, takže zase dostaneme stejnou plochu, jako byla výchozí. V mikrotenu vložíme do chladničky a celou „rozvalovací“ proceduru zopakujeme ještě 2x, přičemž těsto vždy rozválíme a pak složíme na třetiny. 

 

Těsto je připraveno, ale může na nás v chladničce počkat i 2-3 dny. Neprovalujeme zbytečně další vrstvičky, protože těsto už nebude křehčí, ale naopak se už tuk začne spojovat s vodánkem, a to nechceme.

Připravené listové těsto vyválíme na plát asi 5 mm silný. Z něj vykrajujeme formičkou tvary např. kolečka. Ty uložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme např. kmínem, celým mákem, sezamovým semínkem, strouhaným sýrem či sušenou paprikou. Pečeme při 210 °C dozlatova.

 

 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR