Co připravit na zelený čtvrtek? Čím spestřit velikonoční tabuli? Zkuste naše mechové dortíčky.

Korpus:

150 g bezlepkové mouky Nomix

2 celá vejce (M)

cca 110 g špenátového pyré (možná nejlepší je to mražené = žádná chuť, pachuť)

120 g cukru krupice + vanilkový cukr

105 g stolního oleje

cca 7 g prášku do pečiva

cca 30 ml vody

(citrónová kůra)

Ovocný rozvar:

cca 100 g mraženého ovoce (lesní směs)

1,5 PL třtinového cukru

1 Čl Solamylu

Krém:

200 g mascarpone

250 ml smetany ke šlehání

moučkový cukr

Postup:

Pro přípravu tohoto receptu si nachystáme tři složky - korpusy, ovocný rozvar a bílý krém.

Špenát rozmrazíme a jsou-li lístky znatelné, přidáme trochu vody a rozmixujeme, abychom získali hladké pyré. Mražený špenát dá těstu krásnou barvu a je bez nežádoucí "příchutě" (pokud nezvolíme ten s česnekem a smetanou :o).

Vejce s olejem a cukrem utřeme. Pyré buď rozmrazíme a doplníme vodou nebo adekvátní množství čerstvých lístků smícháme s vodou a jemně rozmixujeme. Prášek do pečiva promícháme s moukou a postupně přidáme do vaječné hmoty. Podle vlastní chuti přidáme i strouhanou citrónovou kůru.

Těsto nalijme do košíčků na muffiny. Pečeme zvolna, abychom získali co nejrovnější povrch pro cup cake. Prvních 15 min. při teplotě asi 150 °C, pak teplotu zvýšíme na 170-175 °C a dopékáme.

Mražené ovoce podlijeme a chvíli vaříme. Přidáme škrob rozmíchaný v troše vody a cukr dle chuti. Vše chvíli provaříme do zhoustnutí. Stále jemně mícháme.

Jednoduchý bílý krém z mascarpone a šlehačky připravíme takto. Mascarpone se šlehačkou a cukrem dle chuti šleháme do požadované konzistence. Dáváme pozor na přešlehání.

Do vychladlých korpusů vydlabeme dírku, kterou naplníme ovocným rozvarem. Cup cake uzavřeme čepicí z bílého krému. Tu oblepíme zelenými drobky z vydlabaných korpusů a dozdobíme.

Tip: Ze stejného těsta můžete připravit jak cup cake, tak i tzv. mechové řezy.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR