Suroviny

Těsto:

200 g bezlepkové mouky Nomix
100-120 g(ml) vody
8 g čerstvého droždí
3 g soli
11/2 PL olivového oleje (15 g)
špetka cukru

 

Náplň:
6 ks masitých rajčat
1 cibule
3 stroužky česneku
mozzarella nebo sýr feta
sůl
oregano
olivový olej

 

Postup

"Chytrá kniha" Wikipedie nám o pizze calzone poví, že pochází z Neapole a slovo calzone se překládá jako punčochy nebo kalhoty. Vypadá jako v půlce přeložená kulatá pizza. Plnit se může vším, co známe z ingrediencí na běžnou pizzu rajčaty, mozzarellou, parmezánem nebo pecorinem, uzeninou, žampiony, cibulí či česnekem a samozřejmě bylinkami. Já nabízím tu nejzákladnější jednoduchou náplň a buď s mozzarellou nebo neitalsky s řeckým sýrem feta.

 

Z vlažné vody a ostatních ingrediencí dobře vyhněteme tužší těsto. Necháme jej chvíli odležet a ještě jednou prohněteme. Pak už počká, než připravíme náplň.

 

Mezi tím si připravíme náplň. Na zpěněnou cibuli přidáme prolisovaný česnek a orestujeme. Přidáme nakrájená oloupaná rajčata zbavená kyselých jadýrek a šťávy kolem nich. Vše chvíli dusíme. Pak dochutíme solí, příp. špetkou cukru.

 

Troubu si roztopíme, co to dá. Z těsta rozválíme dvě placky o velikosti velkého talíře. Vždy polovinu potřeme rajčatovým základem, přidáme pokrájenou mozzarellu nebo sýr feta, lístky oregana či bazalky. Nakonec ještě, jak říká Jamie Oliver "zakápneme" olivovým olejem. Náplň musí být bohatá, ale neplníme až do kraje. Ty k sobě musíme po přeložení pevně přitisknout. Přeložíme na plech (pečící papír). Povrch pizzy se může potřít i vejcem. Pečeme do zlatova a křupava.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR