Suroviny
200 g mouky Nomix |
4 ks vejce |
70 g teplé vody (cca 5 PL) |
140 g oleje (Hery) |
180 g cukru krupice (vč. anilkového) |
9-10 g kypřícího prášku |
citrónová kůra |
( 1 PL kakaa) |
Postup
Ať už svátky Velikonoc ctíme jako křesťanské nebo jako oslavu jara a nového života, nebude na našem stole asi chybět velikonoční beránek, jeden z nejtradičnějších „kuchařských“ symbolů českých Velikonoc.
Postup I:
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Tuk třeme s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Nomix promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do ušlehané hmoty střídavě s vodou. Nakonec jemně vmícháme pevný sníh z bílků a špetky soli. Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané formy. Množství těsta musíme přizpůsobit velikosti své formy. Myslíme na to, že těsto se při pečení zvedá.Vzhledem k tomu, že každá forma je jiná nejen velikostí, ale také materiálem (od silikonu po hrubou keramiku), a to jsou parametry, které ovlivňují pečení, nabízíme toto doporučení. Těsto zapékáme zvolna při 150 °C a postupně zvýšíme na 170°C. Při této teplotě dopékáme podle objemu těsta. Beránka z 200g Nomixu cca 50min.
Postup II:
Celá vejce, teplou vodu, olej, citrónovou kůru a cukr třeme do pěny. Pak smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně vmícháme do pěny. Těsto vlijeme do vysypané formy. Další postup je stejný.
Beránek podle prvního postupu je pórovitější a křehčí. Druhý beránek je o něco hutnější, ale vláčnější. Pokud chceme beránka mramorovaného, odebereme 1/3 těsta a přimícháme k němu kakao.
Náš tip: Beránka můžeme schovat pod závěj moučkového cukru nebo z něj udělat plemeno čokoládové a polít ho čokoládovou polevou (event. posypat mandlovými lupínky). Nakonec můžeme beránkovi zavázat kolem krku mašli.