Něco bezlepkového pro mlsné velikonoční koledníky.

Těsto na perníčky (vajíčka):

200 g bezlepkové mouky Nomix

50 g hladké bezlepkové mouky (např. kukuřičné nebo pohankové)

40 g moučkového cukru

90 g tekutého medu

50 g másla

1 vejce M

1 ČL perníkového koření + 1/2 ČL skořice

1/2 ČL kypřícího prášku + 1/2 ČL sody

 

Ořechová náplň:

120 g lískových oříšků

semleté upečené výkrojky z perníkového těsta

3-4 PL pomerančové marmelády (nebo kombinace dle chuti třeba s meruňkovou nebo rybízovou)

1/2 ČL skořice 

1-2 ČL rumu

Na zdobení:

loupané mandle, semínka nebo poleva ke zdobení perníčků (vaječný bílek s cukrem moučka)

Postup:

Suché složky receptu promícháme, přidáme vejce, tekutý med a roztopené máslo. Vše promícháme. Necháme nejlépe 24 hodin odležet v chladnu. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále plát asi 0,5 cm tlustý a z něj vykrajujeme vajíčka. Z této dávky vykrojíme asi 26 vajíček (formička 7 cm). Polovina vajíček bude tvořit horní část. Tu potřebujeme ozdobit. Můžeme si zvolit, jak povrch ozdobíme. Buď můžeme vajíčka potřít bílkem a dekorativně ozdobit mandlemi nebo semínky ještě před pečením nebo můžeme perníčky ozdobit tradičně bílkovou polevou až po upečení.

Vykrojená vajíčka odkládáme na pečící papír a upečeme při 170 - 175 °C asi 13 minut. Nepřepékat. 

Srovnáme si 13 dvojic vajíček, zbytek semeleme a přidáme k mletým lískovým oříškům. Promícháme se skořicí. Rovnoměrně postříkáme a promícháme s rumem. Pak promícháme s marmeládou. Tak připravíme náplň. Tu rozdělíme rovnoměrně mezi vajíčka, rozetřeme a přiklopíme zdobeným dílkem. Dávka tedy vyjde asi na 13 vajíček. 

Pokud vajíčko není zdobené mandlemi předem, v tuto chvíli je ozdobíme cukrovou polevou. Vajíčka necháme 2-3 dny odležet a zvláčnět.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR