Suroviny

4 vejce
140 g bezlepkové mouky NOMIX
80 g másla nebo ztuženého rostlinného tuku či oleje
260 ml vody (mléka)
větší špetka soli

 

Postup

Věnečky či větrníky připravujeme z tzv. odpalovaného těsta. Připravujeme jej z vody, ale můžeme použít i mléko. Každá varianta má své. Z vody budou upečené výrobky křehčí (doporučuji), z mléka budou mít plnější chuť, ale jsou "vlhčí".

 

V hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme v ní tuk a sůl. Přidáme mouku a intenzivně mícháme. Zpočátku se nám může zdát hrudkovitá, ale dále hmotu zpracováváme a tzv. odpalujeme (vždy necháme trochu přichytit a zase zamícháme), dokud nezískáme sklovitou kompaktní hmotu, která se nelepí na hrnec ani na vařečku. Když vychladne na pokojovou teplotu, přimícháváme do ní vejce po vejci. Vše dobře promísíme. Tato hmota je hladká a jemná, ale už mazlavější.  


Odpalované těsto dáme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a na vymazaný plech nastříkáme věnečky, větrníky, banánky nebo malé pusinky. Pro menší pusinky můžeme dělat i hromádky těsta lžičkou.Věnečky dáme péct do vyhřáté trouby na 210 °C. Po 7 minutách pečení stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dozlatova (cca 25 min.).

  • Troubu při pečení neotvíráme alespoň 10 min.!
  • Mezi kusy pečiva necháváme na plechu dost místa, protože zvětší svůj objem.
  • Na dno trouby můžeme dát hrníček s horkou vodou. Vyvíjená pára pomůže zvětšit objem.
  • I odpalované těsto, pokud ho nechceme zdobit polevou, můžeme před pečením potřít rozšlehaným vejcem.
  • Z této dávky upečeme asi 12 větších věnečků.
  • Po vychladnutí věnečky rozkrojíme (nejpohodlnější, když jsou vlažné) a naplníme.
  • Horní polovinu ozdobíme ledovou nebo čokoládovou polevou. Místo polevy můžeme věnečky také posypat moučkovým cukrem.
  • Drobné pusinky naplněné oblíbenou pomazánkou či salátkem mohou posloužit jako slané občerstvení. 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR