Přejít na obsahovou část stránky

Recepty

Špaldový louhovaný rohlík

Připravte si lahodné domácí rohlíky podle našeho jednoduchého receptu! Užijte si čerstvé, voňavé pečivo, které si zamilujete!

Postup

  1. Ze surovin na recept vezmeme droždí, 1 ČL cukru, 3 ČL mouky a trochu vlažné vody. Umícháme. Vznikne kvásek, který necháme vzejít.
  2. Do mísy připravíme mouku, sůl, roztopené máslo a zbytek cukru. Přidáme vzešlý kvásek, postupně přiléváme vlažnou vodu a mícháme. Množství vody přizpůsobíme vaznosti mouky. Nemusíme použít všechnu. Těsto důkladně prohněteme, překryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu zrát.
  3. V hrnci si připravíme horkou louhovací lázeň z 1 litru vody, kterou přivedeme k varu a poté do ní velmi opatrně vsypeme 50 g sody. Do misky semínka na posypání či obalení. 
  4. Těsto vyklopíme na vál. Nejprve promačkáme a vytlačíme vzniklý plyn, poté rozdělíme na rovnoměrné kousky (velikost podle své chuti). My jsme volili asi 70 g. Každý kousek trochu skulíme, válečkem rozválíme na tenčí podlouhlou placku a stočíme do rohlíku.
  5. Rohlíky necháme chvíli odpočinout, poté vkládáme po 2-3 kusech do jemně vroucí louhovací lázně. V lázni necháme cca 30 vteřin a obracíme (plavou). Po vyjmutí z lázně necháme okapat, pak můžeme přímo "omočit" v semínkách nebo přeložit na plech vyložený pečícím papírem a posypat.
  6. Pečeme při teplotě 240 °C asi 15 minut. Z této várky připravíme asi 6 kusů.
Špaldový louhovaný rohlík

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti