Suroviny

Na korpus o průměru 24 cm:

160 g bezlepkové mouky Nomix

30 g cukru moučka

1 lžička mleté skořice

¼ lžičky soli

1 vejce

100 g změklého másla

 

Na náplň:

750 g žervé nebo čerstvého krémového sýru

200 g kysané smetany

130 g cukru moučka

1 vanilkový cukr

30 g bezlepkové mouky Nomix

1/4 lžičky soli

Kůra z jednoho pomeranče nebo ½ lžičky sušené pomerančové kůry

4 vejce

 

Na vinné želé:

250 ml červeného vína

1 svitek skořice

2 hvězdičky badyánu

6 hřebíčků

1 balení dortového želé

40 g třtinového nebo klasického krupicového cukru

 

 

Postup

  • Suroviny na korpus zpracujemee rukama nebo v mixéru dohladka, natlačíme na dno dortové formy s odnímatelnými okraji, několikrát propíchneme vidličkou a dáme při 180 °C na 10 minut péct.

  • Žervé rozmixujeme nebo pořádně prošleháme s kysanou smetanou, oběma cukry, moukou, solí a nastrouhanou pomerančovou kůrou (jen její oranžovou částí, bílá je hořká) a pak už jen krátce, aby se do krému nedostalo mnoho vzduchu a nepopraskal, zašleháme vejce.

  • Nalijeme na předpečený korpus a pečeme 45 minut při 150 °C. Na dno trouby dáme plecháček s vodou, aby v troubě vznikla větší vlhkost.

  • Po upečení pootevřeme dvířka trouby a koláč v ní necháme ještě 30 minut dojít. Vyndáme ho a necháme nejprve vychladnout při pokojové teplotě a poté do druhého dne v lednici.

  • Víno s kořením přiveďeme k varu a asi 10 minut povaříme - že vyprchá alkohol, je spíše žádoucí. Necháme téměř vychladnout a pak sceíme koření. Želé pak připravíme dle návodu na obalu: smícháme s cukrem, poté s vínem a minutu ho povaříme. Necháme trochu zchladnout a nalijeme na vychlazený cheesecake. Krájíme ostrým nožem ohřátým horkou vodou.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR